latinica  ћирилица
17/04/2017 |  18:37 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Временске прогнозе забринуле воћаре (ВИДЕО)

Временске прогнозе према којима ће крајем ове седмице доћи до већег захлађења забринуле су воћаре,јер би најављени мразеви могли изазвати велике штете. Стручњаци савјетују - прихрану аминокиселинама и традиционалне методе заштите од мраза.
Воће - Фото: РТРС
ВоћеФото: РТРС

Воћњаци су овог прољећа веома добро родили, па би касни мразеви могли нанијети огромне штете. Произвођачи забринуто гледају у небо надајући се да температура ипак неће пасти испод нуле.

"Највјероватније ако буде такав минус да ће оштетити, забрињава наравно, мало смо се трудили, мало уложили, али имају људи који имају и више, па ће бити велике штете", рекао је воћар Јока Баћо из Драгаљеваца.

Воћари који имају дугогодишњу озбиљнију производњу знају да се штете код краткотрајних мразева могу умањити заштитом.

"Противградне  засторе када би развукли то би вјероватно помогло, или, сад да идемо на прскање водом, немамо тих услова, нисмо то припремили, то је оно што ја знам из неког старог искуства, или евентуално онај стари систем паљења сламе около, задимљавање", рекао је Душко Цвијетиновић.

"Јутарњи часови отприлике четири пет сати кад је најнижа температура проћи да се мало надими и ту би се можда могло степен – два , па и три, могло би се спасити , а више не", изјавио је Милан Радић из Велике Обарске.

Посебан проблем је што је воће већ исцрпљено због дуготрајне и веома хладне зиме, што је видљиво у малињацима. Стручњаци савјетују адекватну прихрану како би биљке биле у што бољој кондицији.

"Малина још увијек није отворила свој цвјетни пупољак значи долази само до диференцијације, формирања ових пупољака тако да у овом случају то задимљавање неће имати пуно ефекта, само третмани аминокиселинама јер они помажу биљци да она створи бољи имунитет", нагласио је инжењер пољопривреде Александар Стевић.

Крајем марта мраз је начинио мању штету на засадима брескве и крушке у Поткозарју, али нису оштећене јабуке засађене на више од 1500 хектара, као најзаступљенија воћка у овом дијелу Српске.

"Јабука није од овог мраза претрпјела неке штете, али за ове друге воћне врсте не би могли да кажемо", додао је предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић.

Дојчиновић је потврдио да је Удружење воћара контактирало Оружане снаге БиХ, тражећи ангажовање хеликоптера, ради заштите помоћу температурне инверзије. Великим вентилаторима температура се може повећати за 2-3 степена Целзијуса.