latinica  ћирилица
17/04/2017 |  17:11 | Аутор: РТРС

Суд БиХ: Заштићени свједок о учешћу Османа Абдулазиза Кекића у рату у Сирији

На суђењу за ратовање у страним паравојним организацијама, заштићени свједок је испричао да је оптуженог Османа Абдулазиза Кекића виђао у Сирији и да је био у јединици која је обучена само за борбе.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Свједок, чији је идентитет Суд БиХ заштитио, рекао је да познаје оптуженог Кекића те напоменуо да га је током 2015. године видио у једном од сиријских градова, преноси Бирн.

"Познато ми је да је дошао са Сенадом Грабусом, који је становао близу моје зграде. Када је први пут дошао, нисам био у стану. Долазио је често, на по пар дана, три, четири, пет или седам дана", изјавио је свједок и додао да му је Кекић говорио да је био у Раки.

Грабус и оптужени, према ријечима свједока, причали су да су били у јединици "Анвар ал Авлаки", која је, како су му рекли, обучена само за борбе, не за страже, као и да му је познато да је Кекић прошао обуку која је трајала од мјесец па надаље.

"Виђао сам га у униформи, имао је пиштољ. Дружио се с људима који су са подручја Крајине, пошто је и он одатле", рекао је свједок.

Свједок је испричао да је оптужени напустио Сирију крајем 2015. године, те да је послије извјесног времена, на вијестима видио да је Кекић ухапшен.

Оптужница терети Кекића да је, с циљем придруживања страној паравојној формацији, 20. марта 2015. године напустио БиХ преко граничног прелаза Орашје, одакле је отишао прво у Турску, а затим у Сирију, гдје се прикључио јединици "Анвар ал Авлаки" и гдје је био до 2. октобра исте године.

Свједок је рекао да се по доласку на простор који контролише "Исламска држава" одузимају пасоши, лаптопи и мобители, који се уништавају, да се пролази и војна и шеријатска обука, али и да страни борци нису могли радити по ресторанима и интернет-клубовима.

Током унакрсног испитивања, свједок је навео да оптуженог никада није видио да похађа војну и вјерску обоку.

Такође је рекао да никада није видио читаву јединицу "Анвар ал Авлаки", али је напоменуо да је видио појединце који су се борили у тој јединици.

Свједок је рекао и да је од оптуженог и Грабуса чуо да је јединица служила за борбе. Одбрани је одговорио и да оптуженог није видио с пушком.

На питање на ком језику се вршила вјерска и војна обука, свједок је рекао да је чуо да се то радило на енглеском.

Наставак суђења планиран је за 24. април.

Извор: СРНА