latinica  ћирилица
17/04/2017 |  16:02 ⇒ 18/04/2017 | 11:19 | Аутор: РТРС

Пале: Дом културе у априлу 1992. постао епицентар развоја медијског простора српског народа у БиХ (ВИДЕО)

Паљански Дом културе, у априлу ратне 1992. постао је епицентар развоја медијског простора српског народа у БиХ. Из овог скромног здања, 7. априла 1992. СРНА је емитовала своје прве вијести, 16. априла огласио се Радио српског народа у БиХ, а на Ђурђевдан 6. маја емитован је и ТВ сигнал Канала С. Ови датуми данас су обиљежени пригодном академијиом и откривањем спомен плоче на Културном центру Пале.
Пале: Одржана Свечана академија поводом 25 година рада Телевизије Републике Српске - Фото: СРНА
Пале: Одржана Свечана академија поводом 25 година рада Телевизије Републике СрпскеФото: СРНА

Након немилих ратних догађаја и првих сукоба у Сарајеву, вијести Српске новинске агенције, сигнал радија, а потом и телевизије, емитоване из Пала српском народу који је бјежао из Сарајева, ставиле су до знања да није препуштен сам себи. 

Скромном опремом и ентузијазмом окупљених у намјери да истинитим информацијама уједине и окупе српски народ, постављени су медијски темељи Републике Српске.

"Да за нека будућа покољења оставимо траг. Свједоци убрзаног развоја, бурних и емотивних тренутака", рекао је члан ОО обиљежавања 25 година РТРС-а Мирко Деспић.

Истовремено, ембрион данашњег РТРС-а зачет је и у Бањалуци. 19. априла, из некадашњег дописништва ТВ Сарајево емитоване су прве вијести. Након пробоја коридора и надљудских напора у успостављању сигнала, у јуну 1992. обједињен је радио- телевизијски медијски простор Српске. 

"Хвала свима који су своје и животе својух породица уткали у РТРС, нису то узалуд радили. Данас смо број један у БиХ", истакао је генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић.

Свједочанство једног дијела историје настанка РТРС-а и ратне фотографије постављени су у фоајеу паљанског Културног центра.