latinica  ћирилица
17/04/2017 |  15:24 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Оштра Лука: Прослављена слава храма Христа Спаситеља (ВИДЕО)

На Васкршњи понедјељак, у Оштрој Луци прослављена је слава храма Христа Спаситеља, изграђеног у центру ове општине. Колеге из приједорског студија посјетиле су општину Оштра Лука
Оштра Лука - Фото: РТРС
Оштра ЛукаФото: РТРС

У Оштрој Луци кажу да је слава Храма Христа Спаситеља међу значајним духовним догађајима на овом подручју. Овим поводом Свету архијерејску литургију у оштролучком храму служио је епископ бихаћко-петровачки Атанасије.

Васкрсење Христово, традиционално, као и сваког Васкршњег понедјељка, уз славу храма Христа Спаситеља прославили су православни вјерници из Оштре Луке. Ту се окупљају пријатељи и родбина и заједно његују обичаје и традицију.

"Већ има уназад седам, осам година долазим овдје други дан Васкрса и баш буде ми фино", рекао је Перо Билбија из Оштре Луке.

"Пуно ми значи ту, осјећам неку лагодност на срцу и опуштеност и све ми некако другачије изгледа", истакао је Младен Дошеновић.

Има и оних који су из далека стигли у родни крај да присуствују овом духовном догађају. 

 

Свету архијерејску литургију служио је епископ бихаћко-петровачки Атанасије. Поручио је, наши непријатељи су унутрашњи, а Вакрс је нови почетак и побједа пред искушењима кроз покајање.

"Вакрсење и покајање су сродни, односно исте су природе. Од Христа је васкрсење, а ми учествујемо у тој Христовој побједи кроз покајање и кроз покајање постајемо побједници", нагласио је епископ бихаћко-петровачки Атанасије.

Градња храма Христа Спаситеља у Оштрој Луци почела је прије 11 година.

"Доста тога је урађено од деведесетих година па овамо. Када се сјетим од Приједора до Кључа нигдје поред пута није се примјећивала да постоји православна богомоља. А ево, хвала богу постоје резултати иза нас, а могу рећи да је ово круна свих храмова", нагласио је парох оштролучки протојереј-ставрофор Петар Миловац.

"Храм Христа Спаситеља је у сваком случају једна централна грађевина гдје највећи терет изградње подносе мјештани Оштре Луке. Једним мањим дијелом и локална заједница, односно општина Оштра Лука је помагала изградњу храма.) 
Материјал", додао је начелник општине Оштра Лука Драган Станар.

Због димензија, за овај храм кажу да је један од највећих на овом подручју. Ове године требало да буде урађен црквени иконостас.