latinica  ћирилица
17/04/2017 |  13:16 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

Владика Теодосије служио литургију у манастиру Грачаница

Владика рашко-призренски Теодосије служио је јутрос, другог дана Васкрса, свету архијерејску литургију у манастиру Грачаница.
Грачаница - Владика рашко-призренски Теодосије служио литургију - Фото: СРНА
Грачаница - Владика рашко-призренски Теодосије служио литургијуФото: СРНА

Обраћајући се вјерницима, владика Теодосије истакао је да је Исус Христ својим васкрсењем отворио врата васкрсења онима који вјерују у вјечни живот у цркви Божијој.

- Пјевамо васкрслом Христу који је из љубави подигао палог човјека и избавио га из ада, из смрти. Нека је благословен Господ наш који нам дарује вјеру у његово васкрсење, у његово вјечно царство - рекао је владика Теодосије и пожелио вјерницима срећан Васкрс.

Послије литургије, уз благослов владике Теодосија, у Дому културе у Грачаници одржано је такмичење у туцању јаја у којем је учествовало 47 дјечака и дјевојчица и 13 старијих мјештана Грачанице.

Организатор Љубомир Максимовић рекао је да се на овај начин чува традиција и јача припадност православној вјери.

Он је истакао да је број учесника на овогодишњем такмичењу два пута већи у односу на прошлу годину.

У културно-умјетничком програму учествовао је Хор " Симонида" и културно-умјетничка друштва из Грачанице, Сушице и Косова Поља.

Инцидената није било, а патроле косовске полицијске службе и Кфора распоређене су у близини манастира и на прилазним путевима Грачаници.

Извор: СРНА