latinica  ћирилица
17/04/2017 |  13:09 | Аутор: РТРС

У оптицају новчанице и кованице из ове године

Централна банка БиХ пустила је у оптицај новчанице у апоенима од 10, 50 и 100 КМ и кованице од пет, 10, 20 и 50 фенинга и једне КМ, које су додатно штампане и коване у овој години, ради замјене и повлачења из оптицаја дотрајалих апоена из претходних издања.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

Овогодишње издање новчаница и кованог новца штампани су и ковани у складу с редовним активностима Централне банке БиХ, које имају за циљ осигурати довољно новчаница и кованог новца одговарајуће апоенске структуре за потребе готовинског промета у БиХ.

Новчанице претходних издања, чији је квалитет задовољавајући у складу са стандардима Централне банке БиХ, као и ковани новац претходних издања, и даље ће остати у оптицају као законско средство плаћања, саопштено је из Централне банке БиХ.

Основна обиљежја кованог новца и новчаница штампаних у овој години остају иста као и на претходним издањима, с том разликом што је на новом издању бројчана ознака "2017" као година штампања и ковања наведених апоена, уз потпис гувернера Централне банке Сенада Софтића на новчаницама.

Штампање и ковање нових количина новчаница и кованог новца КМ нема инфлациони ефект, јер ниједна КМ неће бити пуштена у оптицај без поштивања принципа валутног одбора, што значи да свака издата КМ има покриће у страној валути по фиксном курсу.

Новчанице и ковани новац ће у оптицај бити пуштени сукцесивно, односно према потреби, посредством главних јединица и филијала Централне банке БиХ.

Извор: СРНА