latinica  ћирилица
17/04/2017 |  13:03 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Правобранилаштво БиХ пријетило кривичним пријавама

Замјеник директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске Срђан Радуљ рекао је да је у дописима које је Управа добијала од Правобранилаштва БиХ у вези са перспективном војном имовином у Хан Пијеску континуирано наглашавано да неспровођење пресуде Суда БиХ представља кривично дјело, чиме је вршен непримјерен притисак.
Срђан Радуљ  (Фото:glassrpske.com) -
Срђан Радуљ (Фото:glassrpske.com)

- Оваквим дописима које је потписивала бивши правобранилац БиХ Медина Вилић, се према мом мишљењу, вршио непримјерен притисак на Управу и све оне који поступају према захтјеву Правобранилаштва БиХ - рекао је Радуљ за Срну, одговарајући на питање о захтјеву Правобранилаштва БиХ за књижење војне имовине у Хан Пијеску по пресуди Суда БиХ, као и о свим другим захтјевима за књижење перспективних војних локација у Републици Српској на БиХ.

Он је подсјетио да је правоснажном судском пресудом Суда БиХ у предмету Хан Пијесак наложено Управи да изврши књижење одређених катастарских честица односно парцела на БиХ.

- Поступајући у првостепеном и другостепеном управном поступку, утврђено је да постоје одређене мањкавости у тој пресуди због чега је она формално-правно неспроводива у евиденцији коју води Управа. За сада немамо информацију да ли је Правобранилаштво БиХ покренуло управни спор против коначног рјешења Управе пред надлежним окружним судом у Републици Српској - рекао је Радуљ.

Када је ријеч о поднесеним захтјевима који се тичу осталих перспективних војних локација у Републици Српској, Радуљ је рекао да су подручне јединице Управе запримиле 11 ових захтјева.

- Поступање по овим захтјевима је у току, тако да не могу да коментаришем ове предмете. У свим предметима ће се примјењивати законодавство Републике Српске у овој области, а прије свега Закон о стварним правима и Закон о премјеру и катастру Републике Српске - рекао је Радуљ.

Према његовим ријечима, питање војне, а и државне имовине у БиХ је актуелно од 1995. године, а да би се ријешило Парламентарна скупштина БиХ мора донијети закон којим би регулисала ово питање, што је и потврдио Уставни суд БиХ одлуком о допустивости и меритуму број У-1/11.

- Наведена одлука се није бавила питањем ко је власник државне и војне имовине на територији БиХ, како то често појединци погрешно интерпретирају, већ је утврдила да Народна скупштина Републике Српске нема надлежност за доношење закона којим би се регулисало ово питање, већ да је то у искључивој надлежности Парламентарне скупштине БиХ - истакао је Радуљ.

Апелационо одјељење Суда БиХ донијело је одлуку крајем 2015. године да се Републичкој управи за геодетске послове наложи да изврши на БиХ књижење права власништва над војним објектом Велики Жеп у Хан Пијеску.

Република Српска прошле године затражила је ревизију ове одлуке.

Извор: СРНА