latinica  ћирилица
17/04/2017 |  12:58 | Аутор: РТРС

Од данас до 28. априла "Седмице судске нагодбе" у судовима БиХ

У свим судовима у БиХ од данас до 28. априла странке ће предмете моћи да ријеше судском нагодбом, саопштено је из Високог судског и тужилачког савјета БиХ.
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

У овом периоду, на иницијативу ВСТС-а БиХ, у судовима ће се одржавати "Седмице судске нагодбе" у циљу рјешавања што већег броја предмета мирним путем, у скраћеном поступку који је економичнији и бржи за странке.

Током двије седмице судије првостепених и другостепених судова издвојиће вријеме, у односу на своје редовне радне обавезе, за странке које желе спор ријешити судском нагодбом.

"Странке које су заинтересоване и желе своје предмете ријешити судском нагодбом могу се самостално, преко свог заступника или у договору са супротном страном обратити суду или поступајућем судији те писаним приједлогом или на други начин предложити закључење судске нагодбе", наводи се у саопштењу.

Из ВСТС-а додају да ће поступајући судија, у складу са приједлогом и вољом странака и одредбама Закона о парничном поступку, током цијелог поступка настојати да спор ријеши нагодбом.

"У судској пракси БиХ овај начин мирног рјешавања је риједак, али је уједно дјелотворан начин рјешавања свих врста предмета парничног и ванпарничног поступка, поготово привредних, уговорних, радних и породичних спорова, предмета мале вриједности и комуналних предмета", наводи се у саопштењу.

Из ВСТС-а БиХ истичу да се организовањем "Седмица судске нагодбе" жели извршити позитиван утицај на ефикасност судских поступака, те промјену у приступу суда и странака рјешавању спорова.

Као приоритет се поставља брзо и ефикасно рјешавање спора са акцентом на задовољство странака на исход спора и услугу суда.

Судска нагодба је мирни, споразумни начин рјешавања спора, који подразумијева међусобни договор странака у спору о предмету спора.

Закључивањем споразума и странке и суд су поштеђени дуготрајног вођења судског поступка, непотребног прибављања и извођења доказа, одлагања/одгађања рочишта, дуготрајног поступка намирења, евентуалног другостепеног поступка, те се избјегавају бројни додатни и трошкови редовног судског поступка.

Приликом закључења судске нагодбе странке саме бирају начин рјешења спора и нагодба представља њихов међусобни договор.

"Седмице судске нагодбе" реализују се у оквиру Пројекта унапређења ефикасности правосуђа два који финансира Влада Норвешке, а спроводи ВСТС заједно са судовима.

Извор: СРНА