latinica  ћирилица
17/04/2017 |  12:39 ⇒ 13:17 | Аутор: РТРС

Бенковац на Козари ускоро ново атрактивно туристичко одредиште (ВИДЕО)

На помолу је обнова бившег омладинско-извиђачког насеља и спортско-рекреативног центра Бенковац, у Националном парку Козара.
Бенковац - Фото: РТРС
БенковацФото: РТРС

Из приједорске градске скупштине покренута је израда регулационог плана. Спортисти и извиђачи с нестрпљењем очекују обнову овог значајног туристичко-спортског потенцијала Приједора.

Бенковац, омладинско-извиђачко насеље и спортско-рекреативни центар на Козари, изграђен некадашњом радном акцијом, годинама стоји неискоришћен. Од некадашњег центра масовног омладинског туризма остали су запуштени спортски терени и бараке. Некада су се на Бенковцу организовале зимске и љетне припреме спортских клубова, ђачке посјете, као и бројни извиђачки кампови. Због тога, овај ресурс, који је на дохват руке, желе оживјети сви, од спортиста до извиђача.

Старјешна Одреда извиђача "Доктор Младен Стојановић" из Приједора, Ернест Бадњевић, истакао је да је Козара атрактивна планина и да има бројне садржаје. Он очекује и да би путем активности извиђача Козара добила још више поклоника са ових простора, али и из сусједних земаља, и цијелог свијета.

Тренер ФК Рудар Приједор, Златко Јелисавац, сматра да би било веома добро када би се обновио тренажни центар, не само за потребе овог фудбалског клуба, него и за све спортске колективе, јер је велика предност имати у близини овакав један центар.

Бенковац је неискоришћени бисер, па су одборници Скупштине града Приједора приступили изради регулационог плана. Циљ је ревитализација постојећих ресурса, а евентуална градња нових објеката мора бити усклађена са просторним планом посебне намјене Националног парка Козара.

- Ово би значило и нове смјештајне капацитете с једне стране, а са друге стране значио би освјежавање и обнављање ових садржаја који се доносе на спортске активности и припрему спортиста на Козари - рекао је Драган Ромчевић, директор Националног парка Козара.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић истиче да очекују да ће Бенковац привући и већи број туриста на Козару, чиме би била побољшана и већа посјета која би допринијела даљем развоју града.

У Националном парку Козара прошла година била је рекордна по броју посјетилаца, којих је било око 103.000. Од обнове капацитета на Бенковцу, очекују нову шансу за развој, јер, како кажу, Козара то заслужује.