latinica  ћирилица
17/04/2017 |  09:52 ⇒ 09:59 | Аутор: РТРС

Шпигл: Ердоганова држава је уништила Ататуркову републику

Парламентарна демократија је у Турској трајала скоро стотину година, преживјела је ратове и државне ударе, а сада је уништена, пише њемачки Шпигл.

Овај коментар је услиједио послије позитивног одговора већине турског народа на референдумско питање – Да ли предсједнику републике треба проширити овлашћења.

"То није само реформа Устава, како турска власт говори. То је револуција, државни удар одозго који уништава демократију и претвара Турску у државу једног човјека. Недјеља 16. април ће остати у историји као дан када је Ататуркова република уништена и замијењена Ердогановом државом, а посљедице ће бити видљиве и када Ердоган буде ван кабинета", наводи се у анализи.

Према писању њемачког листа, овакав референдум није требало ни да се деси, нарочито не у држави која тврди да жели да буде демократска и чланица Европске уније.

"Грађани су морали да се изјашњавају, иако је у току ванредно стање, 40.000 људи је у затворима због политичких ставова, међу њима 150 новинара и два предсједника прокурдске ХДП. Ердоган је преузео цијелу државу у својој кампањи – полицију, судство, администрацију. Највеће телевизије су 90 одсто времена давале власти, а тек 10 одсто опозицији. Без обзира на све 'да' је добило свега два одсто више гласова, а у највећим градовима Истанбулу, Анкари и Измиру чуло се гласно 'не'. Цио процес су пратиле о оптужбе за манипулацију", додаје се.

Ердоган не треба да брине, пише Шпигл, он разумије да је резултат референдума охрабрење да повећа своју аутократију.

"Нови Устав ће му дати моћ какву оснивач државе Мустафа Кемал Ататурк никада није умао. У новом систему Ердоган ће моћи да укине парламент по својој вољи, премијерско мјесто је укинуто, а моћи ће да именује 12 од 15 судија Уставног суда. Проблеми Турске неће нестати послије референдума, напротив, могу се повећати. Држава је дубоко подијељена, опозиција говори о крађи... У овом тренутку Турској је потребан ујединитељ, мушкарац или још боље жена која би ујединила друштво, смањила тензије. Другим ријечима, држави треба све супротно од Ердогана", додаје се.

Поставља се питање шта ће радити Европска унија.

"ЕУ мора брзо да реагује на пад демократије у Турској, Европа и Турска су партнери у НАТО, дијеле историју, конекција не може једноставно бити прекинута. Европа мора да се суочи са Ердоганом, њемачка власт мора да каже да он не може да очекује новац за помоћ док уништава демократију. ЕУ мора да преговара о тржишној унији, то би могло да помогне турским компанијама да извозе у Европу, а заузврат треба тражити концесију од власти над људским правима", закључује Шпигл.

Извор: Агенције