latinica  ћирилица
17/04/2017 |  09:32 ⇒ 09:33 | Аутор: РТРС

Турска- Опозиција тражи ново пребројавање

Турци су на јучерашњем референдуму подржали измјене Устава, рекао је предсједник Централне изборне комисије Турске Сади Гувен.
Ердоган на референдуму о уставним  промјенама - Фото: РТРС
Ердоган на референдуму о уставним промјенамаФото: РТРС

Он каже да је Централна изборна комисија прогласила побједу опције "да".

Гувен је навео да је гласање прошло у складу са одредбама Централне изборне комисије, које су одувијек важиле на свим изборима.

Коментаришући контраверзне извјештаје о признавању неовјерених гласачких листића, рекао је да то не представља кршење закона о изборима у Турској.

Лидери опозиције захтијевају поновно пребројавање око 60 одсто гласова, уз тврдње да власти манипулишу процесом гласања у своју корист, преноси ТАСС.

Званични резултати референдума биће објављени за десетак дана.

Уколико побиједи опција "да", 18 уставних амандмана измијениће турски систем владавине са парламентарног на предсједнички и биће укинута функција премијера, а предсједник ће добити већа овлаштења.

Према постојећем Уставу, предсједник има углавном церемонијалну улогу и овлаштења су углавном у рукама премијера и Парламента.

Према новом Уставу, привремена овлаштења која је предсједник Реџеп Тајип Ердоган добио увођењем ванредне ситуације због неуспјелог војног удара у јулу прошле године, остаће трајна.

Уколико се измјена Устава усвоје, сљедећи предсједнички и парламентарни избори биће одржани 3. новембра 2019. године.

Извор: СРНА