latinica  ћирилица
17/04/2017 |  09:04 ⇒ 18/04/2017 | 11:20 | Аутор: РТРС

Хрватска: Са бирачког списка избрисано 67.496 Срба (ВИДЕО)

У Хрватској се Срби боре за право гласа. Примјеном новог Закона о пребивалишту, то право изгубило је више од 67 хиљада грађана српске националности. Законом је предвиђено да ће свако ко у Хрватској не борави више од три мјесеца - бити избрисан са бирачког списка.

Пет година након усвајања новог закона, Хрватска је са бирачког списка избрисала 67 хиљада и 496 грађана српске националности. Иако се закон односи на све грађане са хрватским држављанством који живе у иностранству, податак који се односи на Србе боде очи.

Са списка су избрисани и поједини Хрвати који већ годинама живе у Херцеговини, а имају пријављено мјесто пребивалишта у Хрватској. Тешко је занемарити чињеницу да је због рата из Хрватске протјерано око 400 хиљада Срба, а многима од њих данас није омогућено да се врате на своја огњишта. Због тога, овај закон нема смисла бар према Србима, каже предсједник "Веритаса" Саво Штрбац.

"Е то је оно што ја замјерам Хрватској држави која је занемарила тај рат и ту чињеницу и сада долазимно до апсурдне ситуације да нас бришу из пребивалишта", каже Штрбац.

Према подацима хрватског Министарства управе, у Сисачкој жупанији са бирачког списка избрисано је 10.000 Срба, у Карловачкој око 8 хиљада, нешто више од шест хиљада у Шибенско-книнској, Задарској исто толио, у Пожешко-славонској и Личко-сењској око пет хиљада Срба. Предсједник Српског демократског форума у Хрватској Вељко Џакула тврди да све владе Хрватске од 1991. године до данас, спроводе дугорочну и смишљену политику брисања Срба у тој земљи. 

"Српским повратницима у Хрватској није омогућено запослење да не би имали право гласа, односно да не би изабрали своје представнике власти, иако се тиме кршио уставни закон о правима и запошљавању националних мањина", изјавио је Џакула.

Након што је 2012. године усвојен закон, сви са хртватским држављанством имали су рок од двије године да доставе образложење због чега не бораве на териоторији те државе. Они који су избрисани са бирачких спискова, не губе држављанство и прилику да гласају на предсјендичким и општим изборима, већ то право губе када је ријеч о локалним изборима.