latinica  ћирилица
17/04/2017 |  08:41 ⇒ 16:22 | Аутор: РТРС

СЕ упозорава: Ердогане, размисли о наредним корацима (ВИДЕО)

Турско руководство требало би пажљиво да размисли о својим наредним корацима, имајући у виду тијесну побједу присталица уставних реформи, изјавио је генерални секретар Савјета Европе Торбјорн Јагланд.
Савјет Европе - Фото: СРНА
Савјет ЕвропеФото: СРНА

Како је нагласио у саопштењу, "од изузетног значаја" је обезбиједити независност судства у складу са принципом владавине права, које је гарантовано Европском конвенцијом о људским правима.

Према његовим ријечима, Савјет Европе, чији је Турска пуноправни члан, спреман је да подржи земљу у том процесу.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел позвала је турску владу на "учтив дијалог са свим политичким и цивилним снагама у земљи".

Како је оцијенила, тијесна подршка уставним реформама је показаала "колико је дубоко подијељено турско друштво", наводи АП.

"Њемачка влада очекује да ће турска влада сада тежити ка учтивом дијалогу са свим политичким и друштвеним снагама у земљи", наводи се у заједничком саопштењу канцеларке Меркел и шефа дипломатије Зигмара Габријела.

Њемачка влада, како поручују, поштује право турског народа да одлучује о сопственом уставу, али истовремено наглашавају да Ердоган сноси "велику одговорност" за наредне кораке Турске.

Меркел и Габријел су, такође, указали да је ОЕБС већ ове недјеље изразио сумњу у вези с питањем да ли је гласање обављено у одговарајућим условима.

Њемачки министар спољних послова Зигмар Габријел изјавио је данас да је добро да је референдум у Турској окончан и од људи је затражио да остану мирни након што прелиминарни резултати указују на то да опција
"да" има тијесно вођство.

- Све указује на то да ће резултат бити тијесан, као што је и очекивано. Какав год резултат на крају буде, треба остати миран и наставити даље мирне главе. Добро је да је завршена кампања која вођена тако жестоко, па и овдје у Њемачкој - нагласио је Габријел.

Министар иностраних послова Аустрије и предсједавајући ОЕБС-у Себастијан Курц оцијенио је синоћ да исход референдума у Турској показује подијељеност турског друштва.

- Независно од тога како ће бити коначан исход референдума, он показује колико је земља подијељена - написао је Курц на твитеру.

Сарадња Турске са Европском унијом, увјерен је он, биће још комплекснија.

Иначе, турска дијаспора у Аустрији гласала је великом већином за промјену Устава у Турској.

Тако је у Бечу "за" гласало 71,3 одсто Турака, у Салцбургу 71,2 и Брегенцу 65 одсто, показују прелиминарни резултати објављени на сајту изборне комисије.

Извор: Танјуг