latinica  ћирилица
16/04/2017 |  18:47 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

Фетел тријумфовао на Великој награди Бахреина

Нијемац је до друге побједе у сезони стигао испред два возача Мерцедеса, вицешампиона Луиса Хамилтона и Валтерија Ботаса, док је Фетелов колега Кими Раиконен завршио четврти.
Себастијан Фетел - Фото: АП
Себастијан ФетелФото: АП

Првих десет комплетирали су Рикардо, Маса, Перес, Грожан, Хулкенберг и Окон.

Ботас је стартовао са прве позиције и добро кренуо. Послије прве кривине Финац је одбио нападе Фетала који је престигао Хамилтона. Међутим, послије промјена гума Нијемца и изласка сигурносног возила због судара Карлоса Саинца и Ленса Строла у 14. кругу, Фетел је успио да дође до првог мјеста.

Видјели смо и велику грешку Хамилтона, која га је на крају коштала могуће побједе. Наиме, пред улазак у бокс, Британац је свјесно направио грешку и непотребно успорио, и тако блокирао Рикарда, након чега је кажњен са пет секунди.

Ипак, Мерцедес је на средини трке повукао добар потез, пославши Ботаса на промјенуопнеуматика, што је учинило Финца много бржим. На ту тактику, Ферари је одговорио слањем Фетела у бокс, што је Хамилтон искористио да дође до првог мјеста. Послије изалска из бокса, Фетел је изашао испед Ботаса, али је имао 16 секунди заостатка за Хамилтоном, односно 11 због поменуте казне Британца.

Тактика Мерцедеса је била јасна, до краја је остало било 20 кругова, а Хамилтон је имао истрошеније гуме, али и 11 секунди у односу на Нијемца.

Ипак, Мерцедес није хтио да ризикује да иде до краја са старим гумама, па су послали Хамилтона на промјену гума у 41. кругу, а због казне је остао пет секунди више у пит стопу. Британац се на стазу вратио на стазу као трећи, девет секунди иза Ботаса и 18 иза Фетела.

Хамилтон је послије само шест кругова успио да достигне Ботаса и да се пробије до друге позиције. До краја је било остало десет кругова, а заостатак је и даље био великих, 10 секунди. Међутим вицешампион из претходне сезоне сваки је круг надокнађивао око пола секунде и надао се да ће можда достићи Себастијана.

Међутим, није успио да припријети, па је Фетел стигао до 44. тријумфа у сезони.

Извор: Б92