latinica  ћирилица
16/04/2017 |  10:43 ⇒ 21:48 | Аутор: РТРС

Сарајево: Служена Васкршња литургија у Саборном храму

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву јутрос је поводом највећег хришћанског празника Васкрса служена свечана Васкршња литургија.
Сарајево: Васкршња литургија - Фото: СРНА
Сарајево: Васкршња литургијаФото: СРНА

Уз саслужење свештенства Саборног храма, Васкршњу литургију служио је архимандрит Лазар Лазаревић, ректор Богословије у Фочи.

Након молитвеног дијела уприличено је читање посланице Његове светости патријарха српског Иринеја у којој је наведено да Васкрс представља највећи хришћански празник, односно празник вјере, живота и сваког благослова Божијег.

Протојереј-ставрофор Владимир Ступар прочитао је Васкршњу посланицу у којој се каже да је сва вјера људи у Васкрсу и Васкрс у вјери.

"Света православна црква је наша духовна мајка. Она брине о својој дјеци без обзира на то гдје она живе и распиње се са својим синовима и кћеркама, да би сви заједно достигли у васкрсење. Радујмо се са радоснима и тугујмо са онима који тугују, носећи бремена једни других јер ћемо тако испунити закон Христов", наведено је у посланици патријарха Иринеја.

У посланици је наведено и да свети старац Софроније каже да одржавање Божијих заповијести у људима "разапиње старог човјека и оживљава новог", сатканог по лику Бога.

"Нека радосни плач новорођене дјеце надјача беспомоћне крике смрти! Нека Србија и сав свијет поново постане велика Кољевка! Вратимо се вјери у живот, вратимо се Васкрсењу", позвао је патријарх српски.

Традиционално, вјерници су се након литургије причестили и једни другима честитали велики хришћански празник, а подијељена су и шарена јаја која симболично представљају поновно рађање.

Извор: СРНА