latinica  ћирилица
16/04/2017 |  10:34 | Аутор: РТРС

Вучић нема информације да Загреб посједује руске ракете С-300

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да нема информације да Хрватска посједује руски ракетни систем С-300 и да то "није игла", па да може да се сакрије.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"То је много већи ракетни систем", рекао је Вучић новинарима у Јакову, гдје је обишао снаге у систему противваздухопловне одбране Војске Србије.

Он је додао да нема потребе да коментарише писање загребачких медија о наводној руској продаји система С-300 Хрватској током деведесетих година, након што је Русија демантовала такве наводе.

"Интересантно ми је како се ова кампања води, како креће из загребачких средстава информисања и брже боље то преузму медији у Србији. Мени је све јасно. Чули смо прецизно и недвосмислено руску Амбасаду и мислим да ће се чути и одговор Министарства одбране Русије", нагласио је Вучић.

Он је додао да не жели да се мијеша у то ко је с ким трговао и да Србија жели да ојача своју ваздушну одбрану, те да је са предсједником Русије Владимиром Путином договорио испоруку војних авиона "миг-29", тенкова и борбених извиђачких возила.

"О С-300 немамо договор, а ако то смем да вам кажем, први пут сам то поменуо у разговору са Путином и разговарали смо о томе. Поменуо сам и у разговору са председником Белорусије Александром Лукашенком", навео је Вучић.

Говорећи о борби против тероризма, Вучић је истакао да српска војска и службе безбједности пажљиво прате ситуацију на Косову и Метохији када је ријеч о тероризму и да је задовољан што се на вријеме откривају ћелије Исламске државе.

"Мислимо да их има још на Балкану и по том питању смо увек спремни са различитим факторима, и из НАТО и других обавештајних служби, да сарађујемо", рекао је Вучић.

Он каже да у вези са борбом против теороризма на Косову и Метохији, Србија сарађује превасходно са Кфором, са којим има партнерски однос.

"А све остало, наше службе држе под контролом. Помно пратимо све што се збива у Приштини и гледамо како и на који начин можемо да реагујемо", рекао је Вучић и додао да српске службе безбједности имају "озбиљну сарадњу" са својим колегама из САД, Њемачке и других држава када је ријеч о борби против екстремног исламског фактора.

Вучић је осудио то што је јуче један држављанин Србије оштетио џамију у селу Лабљане у општини Ново Брдо на Косову, наводећи да су то недопустиве ствари, пренијели су београдски медији.

"Срећан сам што у централној Србији и на територији коју ми ефективно нашим снагама безбедности контролишемо таквих покушаја нигде нема и то Србија неће дозволити никоме. Једном се то дешавало у последњих 10-12 година и више се неће дешавати", рекао је Вучић.

Извор: СРНА