latinica  ћирилица
16/04/2017 |  09:36 ⇒ 10:13 | Аутор: РТРС

Владика Хризостом-Васкрс је празник човјековог спасења

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом поручио је да празник Христовог васкрсења представља празник човјековог спасења.
Бијељина - Васкршња литургија - Фото: СРНА
Бијељина - Васкршња литургијаФото: СРНА

Владика Хризостом је у јутрошњој бесједи након Васкршње литургије у Саборном храму Пресвете Богородице у Бијељини истакао да Христос својим васкрсењем оправда вјеру онима који вјероваше и пружи наду свима који се надају у побједу доброга над злим, животу над смрћу.

Према његовим ријечима, хришћани се данас радују, јер је Господ својим васкрсењем побиједио гријех, смрт, ђавола и тиме показао ко је побједник у овоме свијету и животу.

Владика Хризостом је нагласио да није Христос васкрсао само као Бог, већ и као човјек, те да сви треба да живе са надом су побједници свакога зла и свакога гријеха на овоме свијету.

Он је нагласио да човјек себе и своје поступке, као и све око себе, мора мјерити васкрслим Христом, те ће само тако моћи схватити тајну васкресења и тајну личности васкрслог Исуса Христа.

Владика Хризостом је напоменуо да се свако ко је кроз историју покушао да доведе у питање васкрсење Христово и Христа Господа "разбио о њега", што је историјско искуство Цркве Христове.

"Хрисос васкрсе и покида власт - ђавола, гријех и смрт који су чврсто држали у својим оковима човјека и цијели свијет. Васкрсли Господ све то раскида и дарова слободу свима који вјерују у Њега", рекао је владика Хризостом и честитао вјерницима највећи хришћански празник поздравом Христос васкрсе – васитину васкрсе!

Извор: СРНА