latinica  ћирилица
16/04/2017 |  08:29 ⇒ 21:15 | Аутор: РТРС

Највећи хришћански празник прослављен широм Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Српска православна црква и вјерници прослављају највећи хришћански празник-Васкрс, којим се слави васкрсење Исуса Христа из мртвих и који представља суштину хришћанске вјере.
Васкрс - Фото: РТРС
ВаскрсФото: РТРС

Исус Христ је својим васкрсењем из мртвих побиједио смрт и свим људима од Адама и Еве до посљедњег човјека на Земљи даровао вјечни живот.

Васкрс се слави три дана, током којих се православци поздрављају са "Христос васкрсе", уз отпоздрав "Ваистину васкрсе".

Служењем васкршњих литургија, причешћем вјерника и подјелом васкршњих јаја дочекан је највећи хришћански празник.

Свету архијерејску литургију у поноћ, у храму Христа Спаситеља у Бањалуци, служио је епископ бањалучки Јефрем са свештенством. Васкршњом литургијом окончан је седмонедјељни пост. Присутним вјерницима прочитана је и васкршња посланица патријарха српског Иринеја.

Васкрс је празник мира и љубави, празник побједе живота над смрћу, истакао је у васкршњој бесједи епископ бањалучки Јефрем, поручујући православним вјерницима да је Васкрсење Христово темељ православне вјере. Епископ Јефрем, традиционалним поздавом "Христос Васкрсе", честитао је празник Васкрсења присутним вјерницима и православнима у епархији бањалучкој.

Празнична радост Васкрсења Христовог настављена је и данас, а вјерници, окупљени на Светој литургији, поручују да је данашњи дан празник свих хришћана, празник Цркве, породице, али и тријумф живота над смрћу.

Свјетлост Васкрсења Христовог обасјала је сав хришћански свијет, кажу Бањалучани, а топлина данашњег празника из храмова се преселила у породичне домове, а Васкрс ће, према древној традицији, бити празнован и у наредна два дана.

Васкрс као симбол побједе живота и вјере над смрћу, прославља се широм Републике Српске.

Од крајњег југа до најсјевернијих дијелова Српске, вјерници су у храмовима прослављали Христово васкрсење. Поздрављајући вјернике традиционалним васкршњим поздравом "Христос васкрсе", владика Григорије истакао је да данас, славећи васкрсење Христово, људи славе живот и васкрсење своје.

- Желим да сви људи данас у миру и радости прославе празник у својим домовима и да у њиховом животу увијек сија свјетлост живота и радости васкрсења - пожелио је владика Григорије.

У Бијељини је Васкршњу литургију служио владика Хризостом. Подсјетио је на саму срж хришћанске вјере.

- На Васкрс се сви хришћани радују, јер је Исус побиједио гријех смрти и ђавола и тиме нама показао ко је побједник у овом свијету и овом животу. Христос је побједник смрти и гријеха и сваког зла на овом свијету и са том надом, вјером и љубављу ми живимо и надамо се да смо и ми са њиме исто тако побједници свакога зла - подсјетио је владика Хризостом.

И у Источном Сарајеву и у Добоју, данас је било свечано, како у црквама, тако и у домовима. По завршетку литургије бројни вјерници, желећи да се причесте на Васкрс, примили су Свету тајну причешћа.

Васкрс је прослављен и у свим храмовима Српске православне цркве у Брчком. Све цркве биле су препуне вјерника, а архијерејски намјесник, протојереј-ставрофор Драган Ћирковић, пожелио је свим православним хришћанима да им сваки дан у животу буде радостан као Ваксрс.

Бијељина - Васкршња литургија
Фото: СРНА

Фоча - Васкршња литургија
Фото: СРНА

Угљевик - Васкршња литургија
Фото: СРНА

Зворник - Васкршња литургија
Фото: СРНА

Београд - Васкршња литургија
Фото: СРНА

Требиње - Васкрс
Фото: СРНА

Котор Варош - Васкрс
Фото: СРНА

Модрича - Васкрс
Фото: СРНА