latinica  ћирилица
15/04/2017 |  20:24 ⇒ 16/04/2017 | 09:17 | Аутор: РТРС

Свијет страхује од нуклеарног рата (ВИДЕО)

Свијет страхује од нуклеарног рата! Док Сјеверна Кореја обиљежава 105 година од рођења свог оснивача Ким ил-Сунга, показује ново нуклеарно наоружање и пријети Америци - нико не зна како ће реаговати администрација Доналда Трампа.
Сјеверна Кореја - Фото: Screenshot
Сјеверна КорејаФото: Screenshot

Први пут Сјеверна Кореја објелоданила је да има и подморничке балистичке пројектиле, с дометом већим од хиљаду километара. А да Пјонгјангу не мањка самопоуздања показао је и овај пут жестоко најављујући освету због доласка америчких носача авиона у воде код Корејског полуострва, уочи обиљежавања 105. годишњице рођења утемељивача државе.

- Сједињене Државе преносе нуклеарна стратешка средства на Корејско полуострво, желећи да испровоцирају нуклеарни рат. Ако наставе са безобзирним провокацијама, одговорићемо истом мјером - на потпуни рат потпуним ратом, на нуклеарни рат - нашим нуклеарним ударом - упозорио је Чо Рјонг Хе, вицеадмирал Корејске народне армије.

Док Пјонгјанг пријети нуклеарним пробама, САД су у водама око Сјеверне Кореје већ стационирале ратне бродове. Трамп је опет у контранападу у свом стилу твитер-реторике - САД ће се позабавити Сјеверном Корејом. Међутим, изгледа да то не забрињава становнике сјевернокорејске престонице.

- Не занима нас да ли је ситуација напета, ми ћемо свакако побиједити, јер имамо свог маршала Ким Јонг Уна. Ситуација у нашој земљи не зависи од ситуације у региону - каже Ан Јонг Ае, становница Пјонгјанга.

- Наши људи и војска увијек ће слиједити свој пут и то смо показали свијету на данашњем великом догађају. Тако ће бити и убудуће без обзира на ситуацију, без обзира на санкције или постојећи притисак - каже О Сонг Рим, становник Пјонгјанга.

У покушају да смири тензије на Корејском полуострву Кина је позвала обје стране да прекину са међусобним провокацијама и затражила помоћ Русије како ситуација не би измакла контроли. Јапан поручује да ће одговорити на сваку могућу непредвиђену ситуацију на Корејском полуострву.

Аналитичари, ипак поручују, да је пут до сљедећег корака и употребе нуклеарних бојевих глава далек и скоро незамислив.