latinica  ћирилица
15/04/2017 |  18:01 ⇒ 16/04/2017 | 15:23 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан општине Шамац (ВИДЕО)

Дан општине Шамац- 15. април, обиљежен је парастосом за погинуле борце Војске Републике Српске и цивилне жртве рата, полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје и свечаном сједницом Скупштине општине. Уручене су општинске награде и признања истакнутим појединцима и колективима, а повеља - највеће признање - Амбасади Јапана у БиХ.
Шамац-Дан општине - Фото: РТРС
Шамац-Дан општинеФото: РТРС

Влада Републике Српске је у протеклих десет година у разне врсте пројеката у општини Шамац инвестирала 65 милиона КМ, а посредством Фонда солидарности са 22 милиона КМ помогла обнову након поплава 2014. године, рекао је на свечаној сједници Скупштине општине Шамац министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

Нагласио је да ће Влада и даље подржавати иницијативе локалне заједнице којима је сврха побољшање квалитета живота грађана.

- Они имају визију за будуће вријеме, да наставе консолидовати и развијати ову општину и мислим да је потпуно логично да ће Влада и у наредном периоду овдје бити присутна и давати пуну подршку развоју ове општине - рекао је Ђокић.

Начелник општине Ђорђе Милићевић поручио је да слиједе активности на озбиљним инфраструктурним пројектима и да ће општина Шамац ићи напријед уз подршку виших нивоа власти и бољу сарадњу са међународним финансијским организацијама.

На свечаној сједници Скупштине општине највише општинско признање - повеља- уручена је представнику Амбасаде Јапане у БиХ и то због помоћи Владе Јапана Шамцу у вријеме и након поплава, при обнови инфраструктуре и деминирању.

Представник Амбасаде Јапана Атсуши Саито захвалио је на награди и истакао да је Јапан у посљедњих 20 година пуно помагао у Републици Српској и БиХ.

Испред централног спомен-обиљежја служен је парастос за 450 бораца Војске Републике Српске и цивилне жртве рата, а потом су положени вијенци и цвијеће.