latinica  ћирилица
15/04/2017 |  16:39 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Ремонт постројења РиТЕ Гацко (ВИДЕО)

Послије рекордне производње и одржања домаћег електроенергетског система, почео је ремонт постројења Рудника и Термоелектране Гацко. Радови су почели прије петнаест дана, а због потреба конзума, могуће је да ће бити завршени раније.
РиТЕ Гацко - Фото: РТРС
РиТЕ ГацкоФото: РТРС

Основни циљ је ремонт постројења и техничких склопова, које није могуће радити током експлоатације блока. Због промјењивог квалитета угља, са баластним примјесама, које су доводиле до застоја и његове мање топлотне вриједности, капитални радови биће изведени на котловском постројењу и пнеуматском транспорту пепела.

- Урадићемо технолошке измјене на линији транспорта пепела уградњом нових елемената. За ремонт виталних постројења задужен је посебан тим, састављен од искусних мајстора из региона, Русије, Чешке и Украјине - каже Драган Пушара, технички руководилац Термоелектране Гацко.

Термоелектрана Гацко, са произведених 434 гигаватчаса струје, једина је у домаћем електроенергетском систему, која је зимус остварила и пребацила тромјесечни план.

- Наш рад је пратио и проблем са расположивим горивом, али смо захваљујући одржавању остварили планирану производњу - истиче Боривоје Вујичић, извршни директор Термоелектране.

У Термоелектрани је потврђено да, до сада, нису открили значајније посљедице од експлоатације у најтежем периоду зиме.

Ремонт ће коштати око седам милиона КМ. Термоелектрана би, ако радови не буду завршени раније, требало да буде у производњи од десетог маја.