latinica  ћирилица
15/04/2017 |  16:10 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Колико су начелници општина добојске регије доступни грађанима? (ВИДЕО)

Колико су начелници општина добојске регије доступни грађанима који су их бирали? Док су једни под притиском, други своје обавезе избјегавају.
Општина Станари - Фото: РТРС
Општина СтанариФото: РТРС

У најмлађој општини Српске-Станарима, на врата Кабинета начелника Душана Панића, иако има термин једном седмично, свакодневно куца на десетине грађана. Широка је лепеза питања због којих долазе. Од социјалних, економских, имовинско-правних, па чак и неких који никако нису у домену начелниковог рада.

Панић каже да је било случајева у којима су грађани тражили помоћ јер им нпр. дијете слабо учи.

- Један грађанин је тражио добјање оружаног листа, док се један млади пар обратио са питањем гдје ће становати када се вјенчају. Заиста је широка лепеза питања која износе - истиче Панић.

Општина Станари формирана је прије двије године па многи тек намјеравају да покуцају на врата начелника.

А на врата првог човјека Дервенте Милорада Симића грађани могу покуцати сваки дан. Симић је увијек доступан, осим ако није ван зграде општине. Редовно је и на сједницама Скупштине.

Када градоначелник Добоја Обрен Петровић прима суграђане није нам одговорено. Није присутан често ни на сједницама Скупштине, па је његово мјесто у скупштинској клупи најчешће празно.

У сусједном Теслићу, начелникова претходица је Канцеларија за грађанска питања.

- Постоје људи који су задужени за грађанска питања која потом долазе до мене. Тамо гдје лично треба да се укључим истог тренутка будем обавијештен и укључим се у рејшавање појединачних проблема - каже начелник ове општине Милан Миличевић.

Сви су сагласни да начелници могу да утичу на рјешавање проблема грађана, али да немају чаробни штапић и да многи проблеми никада не буду ријешени. Често су грађани тога свјесни и прије него закуцају на њихова врата али понекад, кажу, помогне и људски гест или лијепа ријеч.