latinica  ћирилица
15/04/2017 |  14:35 ⇒ 16/04/2017 | 09:28 | Аутор: РТРС

Цвијановићева очекује да Споразум о клириншком дугу прође потребну процедуру (ВИДЕО)

Ратификација Споразума о клириншком дугу у бх. институцијама још је на чекању. Премијерка Српске Жељка Цвијановић очекује да споразум прође Парламентарну скупштину и Предсједништво БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- У руском Министарству финансија рекли су да новац може да буде на располагању у року од 45 дана. Очекујем да ће то бити и раније - поручила је Цвијановићева.

Предсједница Владе Српске изразила је очекивање и да ће Закон о акцизама бити усвојен у Парламенту БиХ и истакла да новац од акциза не може служити за "крпљење буџета", јер су то намјенска средства. Не спори да акцизе представљају додатни намет, али се коришћењем тих средстава, каже, отварају нове могућности. Позива федералне функционере да ураде свој дио посла.

- Сметају ми одређене изјаве федералних функционера када говоре да је важно одржати аранжман са ММФ-ом, а нису урадили свој дио посла. Није нормално да се усвоје одређени документи, као што је писмо намере и реформска агенда, а да не урадите оно на шта сте се обавезали. Сљедеће недјеље ћемо федерални премијер /Фадил Новалић/, /предсједавајући Савјета министара БиХ Денис/ Звиздић и ја имати прилику да поново разговарамо са делегацијом ММФ-а, што ће бити таман отприлике када и усвајање закона о акцизама - навела је премијерка.

Говорећи о Руднику жељезне руде Љубија, Цвијановићева је истакла да се Влада неће одрећи добити из периода када је била власник, јер на то има законско право.

- Своја права повлачимо по закону за сав период у којем смо били сувласници компаније. Влада се тако нечег не може одрећи, него смо преко свог представника државног капитала инсистирали да се уђе не само у реинвестирање, него да се иде и у расподјелу добити. Влада је заинтересована да као сувласник учествује у креирању одређених пословних политика, али и да буде у стању да повуче новац који јој припада - рекла је она.

А Влада је одлучила да иде у реорганизацију Робних резерви које су у стечају, јер форма у којој је ово предузеће до сада функционисало очигледно не може дати адекватне резултате, каже премијерка. Ресорно министарство ће, истиче, уз помоћ осталих министарстава, утврдити најбољи начин функционисања овог предузећа.

- Проблем су дугови предузећа, а преобликовање неће коштати ништа. Морамо тражити модел да задржимо Робне резерве и мислим да ће бити слично како то функционише у Србији - навела је Цвијановићева.

Одговарајући на питање да ли ће затражити смјену ресорног министра Предрага Глухаковића, Цвијановићева је рекла да није размишљала о томе, јер се проблем Робних резерви вуче дуги низ година.