latinica  ћирилица
15/04/2017 |  14:13 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

Паника у католичкој цркви у Есену: Вјерници бјежали пред "исламистом"

У католичкој цркви у Сент Томас Морису, у којој је служена литургију Великог петка, настала је паника кад је током литургије у цркву ушао "салафист", сјео у прву клупу, почео махати рукама и пријетити, пише Феникс Магазин.
Паника у хрватској цркви у Есену (фото: hms.ba) -
Паника у хрватској цркви у Есену (фото: hms.ba)

Портпарол њемачке полиције је изјавио како осумњичени има арапско мигрантско поријекло.

Један читалац Феникс магазина, који је заједно с другим сједоцима до доласка полиције "задржао човјека с брадом, који је изгледао као селафист", пише како су му узели документе на којима је писало да се зове Ердоган Назиф.

Полиција је на својој интернет страници објавила како се радило о становнику Есена  - болесној, психички нестабилној особи.

Ердоган није био наоружан.

Како сазнаје Феникс Магазин, непознати човјек необичног изгледа с дугом црном брадом дошао је у цркву тачно у вријеме кад су се хрватски вјерници служили молитву, у петак увече нешто прије осамнаест часова.

"Видјели смо непознатог човјека с брадом. Ушао је у цркву, сјео у клупу у првом реду и гребао је ноктима по клупи. Имао је дугу браду, и у једном тренутку је почео махати рукама и пријетити. Неко од наших је викнуо "бјежите" и онда је настала паника. Више од 500 људи је почело бјежати према вратима. Притом је повријеђена моја мајка, која је превезена у болницу, и још једна дјевојчица. Мајка ми је пала, а преко ње су људи бјежали према излазу. Успио сам је извући. Био је тотали хаос", рекао је Круно Вукшић који је био на литургији.

"Сретан сам да сам успио извући мајку. Не знам шта би се догодило да нисам. Ускоро је дошла и полиција, одвео сам мајку у болницу. Било је још повријеђених, али не знам јесу ли ишли у болницу", каже Вукшић.

Томислав Брекало је такође свједок овог догађаја. Каже, како је мушкарца, којег су у тој паници присебнији задржали да не побјегне, касније ухапсила и одвела полиција.

Наводно код себе није имао никакво оружје, рекао је Брекало.

Како сазнаје Феникс Магазин, полиција проводи истрагу, али како наводе највјероватније се ради о психички нестабилној особи.

Како преноси Билд Цајтунг, због безбиједносних разлога испред улаза у цркву полиција је поставила наоружане полицајце.

Извор: ХМС