latinica  ћирилица
15/04/2017 |  14:05 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

"Алумина" најавила кривичне пријаве због штете настале блокадом рачуна

Компанија "Алумина" из Зворника саопштила је данас да је већ трећи дан у незаконитој блокади пословних рачуна по основу одлуке зворничког Основног суда.
Зворник: компанија "Алумина" - Фото: СРНА
Зворник: компанија "Алумина"Фото: СРНА

У саопштењу се наводи да поступајући судија није прихватио да хитно обустави извршење по основу првремене мјере којом је Окружни привредни суд у Бањалуци забранио фочанској фирми "Павгорд" да преузима радње наплате против "Алумине", те да је "тим нечињењем поступајућег судије угрожено даље пословање фабрке, а штета са на данашњи дан мјери износом од 10 милиона КМ".

"О каквој апсурдној ситуацији се ради, свједочи чињеница да је рачун `Алумине` блокиран на износ од 155 милиона КМ које је литванска Укио банка пласирала по кредитима својим повезаним литванским фирмама `АТВ`, `КТФ`, `Балкан инвест` и `УАБ Енерголинија` и то у периоду од 2003. до 2011. године, док је наведени новац завршио у приватним џеповима", тврде из "Алумине".

У саопштењу се наводи да се, према њиховим сазнањима, о тим радњама воде кривични поступци како у Литванији тако и у Републице Српској.

"О увјерењу у основаност и наплативост овог потраживања говори сам акт Укио банке која је дио својих потраживања од 122 милиона КМ уступила фирми `Павгорд` из Фоче за 10 одсто цијене. Чак је и сама та трансакција незаконита са становишта Закона о девизном пословању Републике Српске, а тиме и ништавна", наводе из "Алумине".

"Алумина се, као таоц, приморава да плати туђе криминалне радње, чиме се отима новац од радника овог предузећа, Републике Српске и њених грађана", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је усљед оваквог стања, управа "Алумине" принуђена да привремено мијења све инвестиционе планове, да обустави текуће пројекте и запошљавања, смањи производњу и да сву енергију фокусира у очувању производње како не би дошло до физичког уништења производних постројења.

"`Алумина` ће у току сљедеће недјеље да поднесе кривичну пријаву против свих учесника у радњама које су довеле до ове блокаде, као и да против свих покрене парничне поступке у циљу накнаде вишемилионске штете коју фабрила трпи из дана у дан", наводи се у саопштењу ове компаније.

Основни суд у Зворнику је 12. априла донио рјешење о блокади рачуни "Алумине", а у корист привредног друштва "Павгорд" доо Фоча, саопштено је дан касније из ове компаније.

У саопштењу је тада наведено да је сврха блокаде да се намири контроверзно потраживање које је литванска Укио банка имала по кредитима датим повезаним литванским друштвима и додаје да "Алумина" ни њена повезана лица нису имали никаквих бенефита по основу ових спорних кредита.

Извор: Срна