latinica  ћирилица
15/04/2017 |  12:27 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Некић: Директан притисак на ревизоре

Генерални ревизор Федерације БиХ Џевад Некић рекао је да је власт извршила директан притисак на ревизоре усљед незаконитог умањења буџета Канцеларије за ревизију за ову годину.
Џевад Мекић (фото: saifbih.ba) -
Џевад Мекић (фото: saifbih.ba)

Некић је оцијенио да је на овај начин доведено у питање ново запошљавање као и извршење годишњег плана.

"С обзиром на то да је ово умањење урадила извршна власт која је субјекат ревизије, то представља директни притисак на независност ревизорске институције", рекао је он за данашњи "Дневни аваз".

Некић је додао да је угрожавањем финансијске независности угрожена и функционална и организациона независност која је утврђена Мексичком декларацијом.

Некић је потврдио да је 13 негативних ревизорских извјештаја за 2015. годину недавно предао надлежним тужилаштвима.

Према његовим ријечима, негативно мишљење, што значи велики број утврђених малверзација, ревизори су за 2015. годину дали буџету ФБиХ, Унско-санском, Средњобосанском те Западно-херцеговачком кантону, Федералном заводу ПИО, Клиничком центру Универзитета Сарајево, граду Сарајево, граду Мостару, Жељезницама ФБиХ, заводима здравственог осигурања Кантона Сарајево и Ливањског кантона, општини Прозор и ХТ-у Мостар.

Некић је истакао да су највећи проблем текући трансфери који су у 2015. години износили око 967 милиона КМ.

То су, како је рекао, неповратна средства која се распоређују на разне области - пољопривреду, здравство, културу, туризам, политичке партије.

"Утврђене су бројне неправилности, које укључују непостојање стратешких и акционих планова", каже он и додаје да су код већине буџетских корисника утврђена значајна одступања приликом попуњавања радних мјеста, јер су запошљавана лица која не испуњавају прописане услове.

Он је нагласио да је установљено да су значајна средства исплаћена и за накнаде запосленим у институцијама за рад у стручним комисијама иако су дужни у току радног времена обављати послове и задатке за које остварују редовна примања из радног односа.

Извор: Срна