latinica  ћирилица
15/04/2017 |  12:19 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

Зворник: Почело уређење дворишта Саборног храма (ВИДЕО)

Градња Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Зворнику, почела је прије осам година. Захваљујући подршци Градске управе, привредника и вјерника, након скоро два вијека, градско подручје добило је православну богомољу. Прије неколико дана почело је уређење дворишта зворничког Саборног храма, а радови ће трајати током цијеле године.
Зворник уређење храма - Фото: РТРС
Зворник уређење храмаФото: РТРС

Уређење порте зворничког Саборног храма, представља својеврсну круну на све до сада урађено, а предвиђа низ активности које ће порти Храма подарити нове садржаје и оплеменити је. 

"Планирано је да се припреме и уреде зелене површине, да урадимо шахтове и да одведемо воду из порте у кишну канализацију, као и да се избетонирају тротоари и стазе које су пројектом предвиђене за то", рекао је Видоје Лукић, протојереј -ставрофор.

Нове стазе ће, између осталог, омогућити и лакше кретање литије око храма. Поред наведеног, до краја године биће завршена и фасада на тријемовима, а планирано је и постављање ограде.

Упоредо, радиће се и на унутрашњости храма, за који је већ наручен иконостас. 

Протојереј Лукић је истакао да ће се радови одвијати у складу са финансијском ситуацијом.

Главни ослонац Српској православној цркви у изградњи велелепног храма је Градска управа.

"Он је и овако предат нашим суграђанима на кориштење, тамо се већ обављају вјерски обреди, али очекујем да ће он 2018. године или 2019. засијати у пуном свом сјају, када ће и његов ентеријер бити у потпуности или значајно уређен", нагласио је ово Зоран Стевановић, градоначелник Зворника.

Саборни храм састоји се од два монументална звоника висине 54 метра и пет купола, од којих је централна висока 33 метра и представља један од најљепших православних храмова у Српској.