latinica  ћирилица
15/04/2017 |  09:48 ⇒ 09:49 | Аутор: РТРС

Иванишевић: Постоји граница хуманости према мигрантима

Србија се током избјегличке кризе показала као хумана земља, али је граница те хуманости кршење закона, рекао је државни секретар у Министарству рада, запошљавања, борачке и социјалне заштите Ненад Иванишевић.
Ненад Иванишевић (фото: sdpsrbije.rs) -
Ненад Иванишевић (фото: sdpsrbije.rs)

"Наша хуманост има границе, а те границе су да се поштује закон државе која је хумана према вама. Србија је најхуманија земља од Сирије па до Немачке, али то не значи да неко може да крши било који закон Србије", рекао је Иванишевић за Радио-телевизију Србије.

Иванишевић је истакао да је инцидент у Шиду када је мигрант упао у једну кућу због пљачке риједак примјер кршења закона, те најавио да ће један број миграната из Шида бити премјештен у мање прихватне центре.

Иванишевић је рекао да је у Србији тренутно око 6.000 миграната у прихватним центрима и око 1.000 ван центара, те да је циљ формирање мањих прихватних центара, а не као у Шиду, гдје их има 2.000.

"Ситуација је стабилна, скоро да нема улазака, не одлучују се да траже азил у Србији. Имамо нови тренд да се враћају у Грчку, јер је кроз програм УНХЦР-а могућа алокација миграната у земље западне Европе легално, а друга тенденција је добровољни повратак у земље порекла, посебно Авганистан", рекао је Иванишевић и додао да има веома много заинтересованих.

Он је истакао да је Србија спремна на могућност да Турска отвори границу и да нови талас миграната крене према Европи али да то не очекује, јер би тиме Турска изгубила значајан механизам преговора са ЕУ.

"Ако се то деси, све службе у Србији су спремне. Очекујемо да би рута можда могла да буде промењена, да би могла да иде на неколико места, а не према Хрватској и Мађарској. Пре свега, ту су БиХ и Румунија", рекао је Иванишевић.

Извор: СРНА