latinica  ћирилица
15/04/2017 |  09:07 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Кутлешић: Поврат 200 војних станова могућ једино тужбама у Стразбуру

Предсједник Удружења војних пензионера Републике Српске Милорад Кутлешић изјавио је да ће чланови Удружења, након што исцрпе све правне могућности у БиХ, поврат око 200 војних станова у Федерацији БиХ остварити покретањем тужби против БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру.
Милорад Кутлешић - Фото: РТРС
Милорад КутлешићФото: РТРС

"Власти и правосудне институције Федерације БиХ годинама опструишу поврат војних станова бившим припадницима ЈНА, односно Војске Републике Српске ", рекао је Кутлешић Срни.

Кутлешић напомиње да власници војних станова својим новцем плаћају тужбе и адвокате како би остварили право на поврат војних станова у ФБиХ.

"У пракси се дешава да кантони донесу пресуду о поврату војних станова, коју затим обори Врховни суд ФБиХ враћајући предмет у поновни поступак, чиме само добијају на времену продужавајући нашу агонију", истакао је Кутлешић.

Он је рекао да Влада ФБиХ не спроводи раније усвојени Закон о измјенама и допунама Закона о продаји станова на које постоји станарско право, а којим је предвиђено да власници или носиоци станарског права над становима ЈНА у ФБиХ неће моћи да врате своје станове, већ ће за њих моћи да добију надокнаду, ако ново станарско право нису остварили у некој од држава СФРЈ.

Кутлешић је навео да се највећи број потраживаних станова бивших припадника ЈНА и ВРС налази на подручју Сарајева, Бихаћа, Мостара, Зенице и Тузле.

Европски суд за људска права у Стразбуру, од 14 поднесених тужби, до сада је донио одлуку у корист бившег официра ЈНА Бранимира Ђокића, којом је наложена исплата одштете од 65.000 евра на име материјалне и нематеријалне штете због немогућности да врати стан у Сарајеву који је откупио.

Суд у Стразбуру донио је исту одлуку којом је БиХ наложено и да обештети Љепосаву Маго са 58.000 евра.

Извор: СРНА