latinica  ћирилица
15/04/2017 |  08:29 ⇒ 21:51 | Аутор: РТРС

Поводом Васкрса, премијерка Српске посјетила Дом "Рада Врањешевић" (ВИДЕО)

Уочи највећег хришћанског празника Васкрса, предсједница Владе Жељка Цвијановић посјетила је дјецу у бањалучком Дому "Рада Врањешевић". Поручила је да та институција добро функционише и ствара адекватне услове за боравак дјеце без родитељског старања. Значајна је улога васпитача, који доприносе да дјеца одрастају у добрим условима.
Цвијановић у посјети дому Рада Врањешевић -
Цвијановић у посјети дому Рада Врањешевић

Корпа шарених јаја и топла добродошлица, рецитације, пјесма и игра... Дјеца из Дома "Рада Врањешевић" за премијерку су осмислила програм, за успомену поклонила ручни рад, а премијерка је на поклон донијела постељину за сву дјецу у дому.

У Дому је збринуто 95 корисника, од којих су двије мајке са дјецом, што је нова услуга дома, каже директор Владимир Кајкут. Премијеркин поклон много значи.

- Ове године смо се договорили да дјеци буде поклоњена постељина. Прије су то били бицикли, тротинети, телевизори... Ми смо данас заједно фарбали јаја и сутра ћемо заједно да прославимо Васкрс срећно - навео је Кајкут.

Ове године троје штићеника напушта Дом, а из управе се надају да ће се уз помоћ Владе након завршеног школовања и запослити. Брига институција за ову популацију је видљива, поручује премијерка Жељка Цвијановић. Влада Српске је у протеклим годинама уложила више од девет милиона КМ, а допринос је видљив и кроз различите активности.

- Суштина је обезбиједити адекватне услове за дјецу која немају родитељски дом из различитих разлога. У том смислу је ова установа на висини задатка - истиче премијерка Српске.

На висини задатка нису поједине општине, које би требало да учествују у финансирању, с обзиром на то да је Дом заједничка брига Владе и општина.

- Свакодневно смо у активностима везано за дуговања према дечијем дому. Обишли смо на терену неколико општина које имају већа дуговања, преко 20.000 КМ и успјели смо договорити одређене репрограме. Надам се да ћемо тако побољшати наплату ове године - каже Кајкут.

Премијерка Српске истиче да је важно да се направе репрограми, како би општине плаћале бар колико су у могућности.

 - Уколико у већем износу изостају те транше, онда то може довести цијелу ову институцију у блокаду - каже Цвијановићева.

О Дому брину и донатори, који су у протеклом периоду обезбиједили намирнице, обућу, одјећу и школске књиге. Намјера добрих људи увијек је добродошла - за дјечји осмијех често је довољно мало.

Предсједница Цвијановић у посјети Дому Рада Врањешевић
Фото: РТРС

Предсједница Владе Жељка Цвијановић у посјети Дому Рада Врањешевић
Фото: РТРС

Предсједница Владе Жељка Цвијановић у посјети Дому Рада Врањешевић
Фото: РТРС

Предсједница Владе Жељка Цвијановић у посјети Дому Рада Врањешевић
Фото: РТРС

Предсједница Владе Жељка Цвијановић у посјети Дому Рада Врањешевић
Фото: РТРС