latinica  ћирилица
15/04/2017 |  08:26 ⇒ 21:51 | Аутор: РТРС

Хришћани обиљежавају Велику суботу (ВИДЕО)

Православни вјерници обиљежавају Велику суботу, празник посвећен сјећању на погреб Исуса Христа и његов силазак у Ад. Велика субота је дио Страсне седмице, увод у васкршње празнике, и посљедњи дан Васкршњег поста. Вјерници су се јутрос окупили на Светој Литургији, а у многим крајевима овај дан фарбају се васкршња јаја.
Плаштаница - Велика субота - Фото: Wikipedia
Плаштаница - Велика суботаФото: Wikipedia

Велика субота претходи Васкрсу, због тога многи вјерници одлазе у храмове, да би се у овај посљедњи дан Васкршњег поста исповиједили, причестили и припремили за празник Васкрсења.

Православна црква учи да је Христос на Велику суботу био у гробу Тијелом, а да је духом био у Аду, а у исто вријеме на пријестолу са Оцем и Духом.

Свештеник Срђан Рољић каже да је Велика субота дан ишчекивања, дан мира, дан покоја о којем се говори у Старом Завјету и управо велико ишчекивање онога што ће бити - Васкрса.

На богослужењима Велике суботе у цркви Гроба Христовог у Јерусалиму, врши се призив Светог Духа, након чега благодатни огањ пали свијеће у рукама јерусалимског патријарха. Тиме туга Велике суботе прелази у радост Васкрсења Христовог.

Васкршњу литургију која ће бити служена у Храму Светог Саве на Врачару у Београду, у поноћ, можете гледати у програму РТРС-а.