latinica  ћирилица
13/04/2017 |  08:29 | Аутор: РТРС

Ријешена дилема: Најстарије су медузе

Посљедњу деценију зоолози воде расправе у вези са тиме да ли су сунђери или медузе најстарије животиње на свијету. Примјењујући нове методе, амерички научници тврде да су то ипак медузе.
 - Фото: AFP
Фото: AFP

Тим еволуционих биолога са универзитета Вандербилт и Висконсин-Медисон развио је нови приступ ад би ријешио годинама дугу расправу.

Скоро цио вијек животињско стабло организовано је на основу научних спознаја о сложености разних организама, а због једноставности њиховог организма вјеровало се да су сунђери најстарија бића.

Међутим, откриће ДНК промијенило је схватања научника и еволуциони биолози почели су да примјењују нова сазнања са циљем да одреде односе у еволуцији, из чега је настало подручје филогенезе.

У већини случајева у разјашњавају тих односа помогло је само изучавање ДНК, а 2008. године једно од првих филогенетских истраживања показало је да су медузе најстарија бића животињског царства.

Нове методе довеле су у највећем броју случајева до недвосмислених закључака, а научни тим се концентрисао на случајеве чији су резултати били контрадикторни, од којих се седам односило на животиње, пет на биљке и шест на гљиве.

Научници су жељели да утврде разлог контрадикција, па су упоредили појединачне гене супарника на животињском филогенетском стаблу с генима њихових сродника и утврдили да су се медузе раније издвојиле од сунђера.

Извор: Агенције