latinica  ћирилица
12/04/2017 |  11:59 | Аутор: РТРС

У Аустрији сваког сата нестане један бицикл

Аустријски бициклисти врло лако могу остати без свог двоточкаша. Статистика Министарства унутрашњих послова показује да у тој европској држави у просјеку сваког сата нестане по један бицикл.
Бициклизам - Фото: АП
БициклизамФото: АП

Према подацима Министарства прошле године у Аустрији је пријављена крађа 27.465 бицикала, а полиција сматра да је број непријављених нестанака двоточкаша осам пута већи. Више од половине украдених бицикала било је лоше или нимало обезбијеђено.

"Крадљивци на мети имају лоше обезбјеђене бицикле и често не обраћају пажњу на то колико су стари или вриједни", објашњава Мартина Штефелбауер из организације за превенцију криминала.

Више од половине бицикала украдено је у великим градовима, при чему постоји регионална разлика у свијести грађана да треба обезбиједити двоточкаша.

У Бечу је страх од крађе и свијест о заштити највиша, па је 68 одсто бицикала обезбијеђено квалитетном опремом, док се у Санкт Пелтену и не обезбјеђују бицикли.

Експерти савјетују грађанима да сачувају документ о бициклу са свим подацима – од марке, преко серијског броја до тачне боје. Наиме, када подносе пријаву, власници често не знају све детаље неопходне за истрагу.

Извор: Танјуг