latinica  ћирилица
12/04/2017 |  11:22 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Изнад Вишеграда постављен крст у част руских добровољаца (ВИДЕО)

На брду Град, изнад Вишеграда, откривен је и освештан спомен крст, у знак сјећања на седам руских добровољаца, који су погинули бранећи Србе на подручју Вишеграда.
Вишеград: Крст руским добровољцима - Фото: РТРС
Вишеград: Крст руским добровољцимаФото: РТРС

Обиљежавању Дана руских бораца, који су организовали Владин одбор за његовање традиције ослободилачких ратова, БОРС и општина Вишеград, присуствовале су бројне делегације из Српске, Србије, Космета и Црне Горе.

На ове просторе руски добровољци су дошли да помогну српском народу. Живот су положили бранећи Републику Српску.

Душко Милуновић, помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске каже да су руски добровољци бранили српску слободу, српску територију и заједничку част и вјеру.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истиче да је крст симбол који показује захвалност српског народа руском народу на помоћи у одбрамбено-отаџбинском рату.

Руски добровољачки одред, са 700 бораца дјеловао је у зонама одговорности Сарајевско-романијског и Дринског корпуса.

Ратни командант Друге Подрињске бригаде ВРС Лука Драгичевић изразио је захвалност руском народу и борцима. 

- Ја сам им неизмјерно захвалан, прије свега што се борбени морал бораца бригаде пео до неслућених висина - рекао је Драгичевић.

Генерал Војске Републике Српске Милан Торбица истиче да су се српски борци уз руске добровољце осјећали јачима, јер су знали да неће одступити и да ће им они помоћи.

Тридесет и седам руских добровољаца уградило је живот у темеље Српске. Споменици у Вишеграду остају вјечни помен, да би будућим генерацијама свједочили о њиховом херојству.