latinica  ћирилица
11/04/2017 |  12:39 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Болница Требиње добија магнетну резонанцу и дијализни центар

Болница Требиње у наредном периоду имаће магнетну резонанцу, а упоредо се ради и дијализни центар вишемилионске вриједности, потврдио је данас директор ове здравствене установе Васо Мијановић.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Мијановић је прецизирао да је магнетна резонанца већ стигла у Требиње и да се за њено стављање у функцију само чекају монтери из иностранства.

Он је на сједници Скупштине града истакао да грађани више услуге магнетне резонанце неће морати да плаћају по 300 КМ у Мостару нити ће морати у другим центрима да чекају по неколико мјесеци да би урадили одређена снимања.

"За овај вриједан апарат биле су заинтересоване многе болнице у Републици Српској, али ми смо успјели да га обезбиједимо, што ће много значити пацијентима наше регије, а значајно ће смањити и њихове трошкове", рекао је Мијановић.

Говорећи о стању у Болници у Требињу, Мијановић је негирао да је запослио више од 50 радника, наводећи да је ријеч о свега њих 10 међу којима су стручњаци из других здравствених центара.

"У мом мандату дате су три специјализације, од коју је једну добио Требињац, најбољи студент медицине у Београду. Примљена су три љекара на неодређено из Фоче - кардиолог, дерматовенеролог и радиолог, једна медицинска сестра, један радник на одржавању и један дипломирани економиста - дијете погинулог борца, док се љекар Слободан Пртило вратио у Болницу након обављања функције предсједника Скупштине града у претходном периоду", појаснио је Мијановић.

Говорећи о смањењу плата и дуговима који су направљени, Мијановић је истакао да је у претходној години у односу на 2015. годину Болница Требиње добила 400.000 КМ мање од Фонда здравственог осигурања, иако је у истом периоду имала повећање од 500 хоспитализација и повећање од 6.000 амбулантних прегледа.

"Повећали смо наш обим посла за око 13 одсто, али због недостатка средстава у Фонду дошли смо у ситуацију да имамо мање пара, а да више радимо", истакао је Мијановић и навео да су прошле године у Болници имали и 200 вожњи више пацијената у Републици Српској и иностранству јер су од Дома здравља преузели ту обавезу.

Мијановић је навео да је Болница и за лијечење ван Републике Српске оптерећена за око 80.000 КМ јер се трошкови лијечења пребацују на терет Болнице Требиње, напомињући да у тој здравственој установи прошле године нису били у могућности да наплате ни услуге дијализе јер је централни тендер Фонда прекинут, те да су имали и више од 100.000 КМ трошкова за материјал.

Он је навео да смањење плата није погодило пола запослених, односно њих 146, и то оне које су од 2009. године били на законском минимуму, нискоквалификоване, са средњом стручном спремом.

"Мјера је искључиво погодила љекаре који имају пристојна примања, као и смјенске сестре. У наредном периоду залагаћемо се да радницима који имају велики обим посла обезбиједимо веће коефицијенте", рекао је Мијановић.

Извор: Срна