latinica  ћирилица
04/04/2017 |  08:46 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

И дјевојчице обољевају од рака дојке

Карцином дојке достиже епидемијске размјере, а предсједница Сенолошког удружења Србије Драгана Ђилас каже да чак 26 одсто свих обољелих од рака, чине управо карциноми дојке.

Први Српски сенолошки конгрес недавно је одржан у Ректорату Новосадског универзитета и окупио домаће и стране стручњаке свих специјалности који се баве болестима дојке. Мултидисциплинарност је оно што у нашем здравству недостаје, када је ријеч о лијечењу болести дојке, те је стога прошле године у Новом Саду основано Сенолошко друштво Србије, које је и организатор првог оваквог конгреса у Србији.

"Прије 20 година свака десета жена оболијевала је од карцинома дојке, а сада је то свака осма. И нове дијагностичке методе утичу на то да се открије болест, која раније не би била откривена. Према подацима Института "Батут" у Србији годишње оболи 3.200 жена од од рака дојке, а умре њих 1.200. То су алармантни подаци. Такође, сваке године имамо четири до пет дјевојака у узрасту од 15 до 19 година које оболе од рака дојке", рекла је др Ђилас и додала како Србија не заостаје у терапији за земљама Западне Европе и Америке и прате се сви трендови у савременом лијечењу.

У Србији годишње од рака дојке оболи 3.200 жена, а умре њих 1.200.

Професор др Тибор Тот из Шведске оцијенио је да Институт у Сремској Каменици не заостаје ни у чему за стандардима који постоје у Шведској.

"Разлика је у томе што у Србији нема много центара за лијечење као што је Институт у Каменици, а у Шведској такве центре има сваки округ. Рано откривање болести је од суштинског значаја и смањује смртност чак за 40 одсто. Уколико се открије тумор величине до 15 мм, он не скраћује жени живот, али ако се тумор не открије мамографијом, него палпацијом, онда је друга прича", оцијенио је др Тот и истакао да је код нас проблем у високој смртности од ове болести, а да је учесталост оболијевања релативно ниска, чак нижа од стопе у Белгији.

Покрајински секретар задужен за здравство доцент др Зоран Гојковић оцијенио је да су овакви скупови значајни, јер окупљају и наше, али и стручњаке из других земаља.

"У Војводини 1.250 жена годишње оболи од тумора дојке, а поражавајуће је што годишње од ове болести умре више од 500 жена. Стога је порука дамама да је превенција изузетно важна, јер статистика каже да ако се тумор открије у најранијој фази, десетогодишње излијечење је 90 одсто", казао је др Гојковић.

Извор: Дневник.рс