latinica  ћирилица
30/03/2017 |  20:56 | Аутор: РТРС

Коју храну није добро подгријавати?

С обзиром на ужурбани темпо модерног живота, ријетко ко данас може да издвоји времена и енергије за свјеже припремљене оброке, а остаци чине око половину свих оброка просјечног запосленог човјека.
Храна - Фото: РТРС
ХранаФото: РТРС

Иако нема ничег проблематичног у довршавању јучерашње вечере или ручка, није свака храна добра за конзумацију други или трећи дан, нарочито ако се подгријава или не складишти исправно, упозоравају стручњаци.

На примјер, конзумирање остатака риже може да доведе до тровања храном, јер метода кувања не убија све патогене бактерије које у њој могу да живе. Ризик од тровања вишеструко се повећава ако рижа стоји на собној температури.

- Један патоген, Bacilius cereus, врло је чест у сувој рижи и може да представља опасност за здравље ако не одложите рижу у фрижидер, већ је оставите на собној температури, па касније једете - истиче доктор Бенџамин Чепмен са Универзитета у Сјеверној Каролини.

Та бактерија се често налази у тлу и храни, али су поједини сојеви штетнији од других и могу да проузрокују сметње са варењем које често зовемо "тровање храном".

Споре ове бактерије могу да преживе кување, а размножавају се у храни која је остављена на собној температури.

Храна коју није добро подгријавати:

Целер, шоинат и цвекла - подгријавање овог поврћа може да проузрокује претварање нитрита који садрже токсин који има канцерогено дејство.

Печурке - протеини у њима се распадају одмах након сјечења. Ако се припремљене печурке одложе у фрижидер и затим подгрију у року од 24 сата, нема опасности од конзумације, али све дуже од тога је опасно.

Пилетина - протеин у овом месу се мијења подгријавањем, што може да доведе до сметњи с варењем.

Кромпир - Могао би да буде домаћин бактерији Clostridium botulinum, која узрокује ботулизам. Брзо након припреме, односно чим се охладе, кромпире треба ставити у фрижидер уколико планирате још да их једете, а није препоручљиво подгријавати их.

Кувана јаја - ако ћете их јести накнадно, никад не смијете да их оставите на собној температури дуже од два сата, већ ставите у фрижидер. У супротном, у њима би могла да се размноже бактерије.

Стручњаци као уопштено правило за конзумирање остатака хране истичу складиштење хране у фрижидер у року од два сата након кувања.

Извор: Б92