latinica  ћирилица
30/03/2017 |  14:44 | Аутор: РТРС

Ниш- На сајму ТО Српске, Бањалуке и Требиња

У Нишу је данас почео Међународни сајам туризма и активног одмора, на коме учествује 100 излагача из Србије, Грчке и Републике Српске.
Туристичка организација Републике Српске - Фото: РТРС
Туристичка организација Републике СрпскеФото: РТРС

Републику Српску на 18. сајму представљају Туристичка организације Републике Српске и туристичке организације градова Бањалуке и Требиња.

- За нас су сајмови у Србији од велике важности јер 60 одсто туриста долази из те државе - рекао је Милорад Дамјановић из ТОРС-а.

Драгана Минов из ТО Требиња потврђује интересовање гостију из Србије за дестинације у Херцеговини и наводи да је то видљиво по броју ноћења која се из године у годину повећавају за око 20 процената.

- На сајму у Нишу представљамо комплетну туристичку понуду града Требиња - додала је она.

У оквиру сајамске понуде града Требиња посебно мјесто обезбијеђено је за Музеј Херцеговине. Секретар музеја Слађана Делић каже да су први пут на сајму, а да је циљ да туристима из Србије приближе требињски Музеј.

У Музеју посјетиоци могу да виде осам сталних поставки - археолошку, етнографску, Дучићеву збирку, меморијалну изложбу слика Атанасија Поповића, градску кућу са краја 19. и почетка 20. вијека, културно-историјски развој требињског краја од 10. до прве половине 20. вијека и два легата сликарке Милене Шотре и вајара Радована Ждрала под називом "Каменов свет".

На сајму, упоредо са понудом туристичких аранжмана, посјетиоци обилазе и Сајам вина и гастрономије, као и Сајам сувенира и етно-стваралаштва.

Најављено је да ће на сајму бити промовисана два највећа српска фестивала – Фестивал трубача у Гучи и новосадски Егзит.

Нишки сајам је, након Београдског, најпреспрективнији сајам у области туризма у Србији. У наредна три дана очекује се да га посјети око 5.000 људи.

Извор: СРНА