latinica  ћирилица
30/03/2017 |  13:01 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Анђелковић: Кавазовић је симбол најрадикалнијег екстремизма

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да је поглавар Исламске заједнице БиХ Хусеин Кавазовић симбол најрадилакнијег исламског екстремизма који може мирне душе да функционише са екстремистима "Исламске државе" и са Блиског истока и да је свако његово позивање на европске вриједности и демократске принципе иронично.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Коментаришући позив Кавазовића америчкој администрацији да "оснажи присуство у БиХ", те да "посебну пажњу посвети Сребреници", Анђелковић је рекао да је то покушај очајника да се ухвати за сламку у тренутку када почиње да тоне, а то му није јасно.

"Јасно је да су они на које се Кавазовић до сада ослањао под ударом нове америчке администрације у САД почели губити позиције", рекао је Анђелковић Срни.

Према његовим ријечима, Кавазовић је вјероватно у Стејт департменту и Бијелој кући наишао на разумјевање дијела администрације која се још одржала, али ће, како се предсједник САД Доналд Трамп буде учвршћивао на својој позицији и улазио у систем, имати све мање прилике да се тамо са било ким састане, а посебно да нађе разумијевање у САД.

Анђелковић сматра да се у томе крије дугорочна опасност јер кад Кавазовић и бошњачки екстеремисти попут њега схвате да су их САД отписале, можда покушају да у БиХ изазову неку нову несрећу премс сценарију са почетка 90-тих.

"Није искључено да ће да покушају да узму ствар у своје руке и да поново крену путем ратно-хушкачке политике", рекао је Анђелковић.

За оптужбу коју је Кавазовић недавно упутио Српској православној цркви да својим дјеловањем подстиче национализам и штити доказане ратне злочинце, што отежава могућност суживота и изградње стабилних односа у БиХ, Анђелковић је рекао да је иронична, посебно ако се зна ко је и шта представља Кавазовић.

"Када се екстремисти попут Кавазовића, лоцирани у БиХ, позивају на неке европске вредности и на неке демократске принципе, а при томе оптужују Србе и СПЦ који су у ствари све ово време били генератори стабилности да они подижу тензије, онда је то иронија", закључио је Анђелковић.

Ријасет Исламске заједнице у БиХ саопштио је данас да је Кавазовић током састанака у Стејт департменту и Бјелој кући затражио од америчке администрације да "оснажи присуство у БиХ" и да посебну пажњу посвети Сребреници.

Наведено је да су сви саговорници са којима је Кавазовић разговарао изразили спремност да раде на томе да се "у БиХ види одлучност Сједињених Америчких Држава".

Извор: Срна