latinica  ћирилица
30/03/2017 |  12:33 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Пејић: Да се 30. март обиљежава као дан ветерана служби безбједности

Предсједник Подружнице Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске у Источном Сарајеву Радован Пејић очекује да буде размотрена иницијатива Удружења да 30. март буде уврштен у Календар обиљежавања значајнијих датума одбрамбено-отаџбинског рата као дан ветерана служби безбједности.
Радован Пејић - Фото: РТРС
Радован ПејићФото: РТРС

Апелујући да Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција одбрамбених ратова упостави "активан однос" према иницијативи, Пејић је подсјетио да је на данашњи дан 1992. године у Сокоцу постројено је 230 српских полицајаца САО Романија.

"Од тога је њих 70 било оспособљено за извршавање посебних задатака. То је била једина организована оружана снага, све до формирања Војске Републике Српске, која је заједно са територијалном одбраном стала у одбрану свог народа и својих огњишта", рекао је Пејић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Пејић је подсјетио да је постројавање извршио покојни Зоран Цвијетић, тада у функцији министра унутрашњих послова САО Романија, касније начелник Центра служби безбједности Српско Сарајево, који је рапорт предао првом министру унутрашњих послова Српске Републике БиХ Мићи Станишићу.

"У одбрамбено-отаџбинском рату 782 припадника Министарства унутрашњих послова је погинуло бранећи свој народ, своја огњишта и штитећи територију која је од вајкада била српска", рекао је Пејић, истичући да су ветерани и данас спремни да стану на браник отаџбине, као што су то учинили и 1992. године.

Пејић је захвалио општинама Соколац и Источно Ново Сарајево на коректном односу према иницијативи овог удружења да један трг на Сокоцу и дио улице у Источном Новом Сарајеву понесу име Зорана Цвијетића.

Он је свим ветеранима служби безбједности Републике Српске и припадницима МУП-а Републике Српске упутио искрене честитке поводом 4. априла Дана полиције Републике Српске.

Пејић је захвалио и МУП-у Републике Српске који није заборавио своје ветеране, напомињући да то потврђује и чињеница да је недавно министар унутрашњих послова Драган Лукач донио Правилник о службеним легитимацијама пензионисаних припадника МУП-а Републике Српске.

Он је позвао све организације настале из одбрамбено-отаџбинског рата да се уједине или удруже, те колективно укључе у чланство Борачке организације Републике Српске, јер само јединствени могу све, а појединачно и распарчани ништа.

Удружење ветерана служби безбједности Републике Српске основано је 2010. године у Бијељини.

Извор: СРНА