latinica  ћирилица
30/03/2017 |  10:43 ⇒ 10:52 | Аутор: РТРС

Кијев мора да исплати Русији три милијарде долара и камату

Високи суд у Лондону, након разматрања тужбе Русије о дугу Украјине, одлучио је да Кијев мора да исплати Москви номиналну вриједност еврообвезница у износу од три милијарде долара, као и одговарајући износ камате.
Русија и Украјина (илустрација) -
Русија и Украјина (илустрација)

Суд је увидио недостатак аргумената за побијање навода о постојању дуга у еврообвезницама, након чега је закључио да нема потребе за разматрањем аргумената које је навела одбрана током суђења.

У одлуци суда наведено је да, будући да је ријеч о услову да се испуни обавеза према инструменту дуга, тужена страна нема аргументе који би се могли разматрати на суду у корист непризнавања важења овог захтјева.

На тај начин је, према мишљењу Министарства финансија Русије, Суд донио коначну одлуку која обвезује Украјину да исплати дуг Русији у еврообвезницама у цијелости.

Министарство финансија Русије је у фебруару 2016. године поднијело тужбу против Украјине Високом суду у Лондону. Тужба се односи на неплаћање дуга од три милијарде долара у еврообвезницама.

Раније је Голосејевски окружни суд у Кијеву забранио украјинским властима да исплаћују Русији дуг од три милијарде долара, па је Украјина 18. децембра 2015. године увела мораторијум на исплату дуга Русији.

Међутим, у марту 2016. године, посланици украјинске Врховне раде отказали су коначни датум престанка мораторијума на плаћање спољног дуга.

Дуг Кијева према Москви резултат је споразума који су 2013. године закључили предсједник Русије Владимир Путин и бивши предсједник Украјине Виктор Јанукович.

Москва је пристала да Кијеву да зајам од 15 милијарди долара куповином украјинских вриједносних папира, наводи лист "Известија", а преноси "Руска реч".

Од тог износа Русија је успјела да издвоји три милијарде долара на рачун Фонда националног благостања.

Извор: СРНА