latinica  ћирилица
30/03/2017 |  10:20 | Аутор: РТРС

Сутра нови свједоци тужилаштва о злочинима Азре Башић

Саслушањем нових свједока Тужилаштва БиХ сутра ће у Суду БиХ бити настављено суђење Азри Башић оптуженој да је као припадник Хрватског вијећа одбране од 26. априла до почетка маја 1992. године у просторијама Дома ЈНА у Дервенти, и на подручју села Поље учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима.
Азра Башић - Фото: СРНА
Азра БашићФото: СРНА

На рочишту одржаном 24. марта, свједок Тужилаштва БиХ Слободан Јовић изнио је стравичне детаље о злостављању српских цивила у Дому ЈНА које су починили припадници Хрватског вијећа одбране /ХВО/, регуларне хрватске војске /ХОС/ и Територијалне одбране /ТО/, међу којима се посебно истицала Азра Башић.

Јовић је, између осталог, рекао да је Башићева по доласку у Дом, почела ударати све редом. Прво је ударила Радојицу Гарића, па Неђу Благојевића, којег су војници бацили кроз прозор, док је њему наредила да клекне и онда га узјахала.

"Морао сам је четвороношке по стаклу носити на леђима дуж сале и назад. Сав сам био крвав", рекао је Јовић.

Свједок је навео да је Благоја Ђураш, који је испребијан лежао на поду, упитао има ли ико с ким се може преговарати, на шта му је Азра рекла: "Сад ћеш преговарати", те је клекла изнад њега, извадила нож и "потекла је крв".

"Поред ње је стајао један војник ХОС-а. Благоја је кркљао, а ја сам погледао у његовом правцу. Азра се окренула и питала ме `Шта ти бијели гледаш?`, након чега ме ударила ногом у главу и избила ми 10 зуба. Она је, иначе, имала неки тврд предмет којим је све ударала у главу, а страшно је ударала", испричао је Јовић.

Он је додао да су сви, након што су "већ били поломљени", морали јести со коју им је у уста стављао војник ХВО-а, те потврдио да је Азра двојицу затвореника "поново крстила" урезавши им ножем крст на глави и леђима.

Свједок Лука Патковић је, такође, потврдио да је, по довођењу заробљених српских цивила из насеља Чардак у Дом ЈНА у Дервенти, одмах почело њихово злостављање, те да су их тукли војници ХВО-а, ХОС-а и припадници ТО, уз коментар `да то није ништа шта ће се десити када дође Азра`.

"Дошла је згодна млађа, црна жена у униформи. Ударила ме неким тврдим предметом у главу, а ногом у гениталије, тако да сам од ударца клекнуо. Свима нам је псовала четничку мајку и пријетила да ће нас `осунетити`. Милу је клијештима пресјекла уво. Мене су везали шпагом, узјахао ме Дејан звани Нишлија и морао сам га носити на леђима два круга дуж сале. Када сам правио други круг, у једном моменту видио сам Ђураша који је лежао на поду и кркљао. Касније сам чуо да га је Азра заклала", испричао је Патковић.

Бранилац Азре Башић предочила је Суду пет ранијих исказа овог свједока гдје је навео да су и Азра и војник ХОС-а, који је стајао поред ње, имали ножеве, те да је војник Ђурашу пресјекао врат, након чега су затворенике тјерали да лижу крв са пода.

Патковић је објаснио да су му колеге са којим је био затворен, након размјене рекли, да је војник убио Ђураша и да је он, на основу њихове приче, дао такве изјаве.

Наставак суђења заказан је за сутра у 9.00 часова.

Извор: Срна