latinica  ћирилица
30/03/2017 |  09:39 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Одгођена деложација Кузмића, забарикадирао се са плинском боцом (ВИДЕО/ФОТО)

Драма која се јутрос одвијала у бањалучком насељу Чесма завршена је одгађањем деложације Радомира Кузмића.
Деложација - Чесма - Фото: РТРС
Деложација - ЧесмаФото: РТРС

Кузмић се претходно забарикадирао у кући с плинском боцом те пријетио да жив неће напустити стамбени објекат уколико га покушају деложирати.

Новинарима и фоторепортерима, као и камерманима, полиција није дозвољавала прилаз кући.

Кузмић се јутрос забарикадирао у кући с плинском боцом и није дозвољавао деложацију из куће коју је 1992. године мијењао за имовину у Хрватској. Како је раније рекао, по цијену живота, неће напустити имовину у Чесми, јер нема гдје да оде.

Деложација - Кузмић Радомир - упозорење

Он је рекао да му је прошле године на састанку у Министарству за избјеглице и расељена лица Републике Српске обећано да ће му помоћи у изградњи породичне куће у оквиру међународног програма трајног стамбеног збрињавања, уз услов да посједује комад земље у власништву у Бањалуци.

Радомир Кузмић спријечио је 22. аугуста прошле године деложацију своје породице из куће у бањалучком насељу Чесма, запријетивши да ће запалити плинске боце.

Он се тада затворио на спрат куће на коме се налазе плинске боце, бензин и упаљач, те запријетио да ће објекат дићи у ваздух, након чега је полиција одустала од деложације.

Кузмић је избјеглица из Хрватске који је 1992. године мијењао своју имовину у Славонском Кобашу, у општини Славонски Брод, за имовину Драгомира Будише у бањалучком насељу Чесма.

Деложација - Кузмић Радомир

Породица Будиша је 2003. године затражила поништавање уговора о замјени некретнина, што је Основни суд у Бањалуци прихватио, а имање породице Кузмић у Славонском Кобашу је потпуно уништено и немају гдје да се врате.

Кузмић је 23. јануара прошле године упутио апелацију Уставном суду БиХ којом тражи укидање одлука надлежних судова у Републици Српској у вези са његовим случајем и да се његов предмет врати на поновни поступак.

Он је протестовао пред Основним судом у Бањалуци, а 2009. године је ступио у 20-дневни штрајк глађу пред Народном скупштином Републике Српске због одлуке бањалучког Окружног суда да потврди пресуду Основног суда којом се поништава уговор о замјени некретнина.

Ово ће бити четврти покушај деложације породице Кузмић, а трећа деложација била је заказана за 29. септембар прошле године.

Вулета: Алтернативни смјештај за породицу Кузмић

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске обезбиједиће један од видова алтернативног смјештаја за породицу Кузмић, која је данас требало да буде деложирана из бањалучког насеља Чесма, изјавио је помоћник министра за избјеглице и расељена лица Драго Вулета.

"Породица Кузмић дијелиће судбину свих корисника алтернативног смјештаја у смислу укључивања у пројекте и програме трајног рјешавања стамбеног питања", навео је Вулета.

Он је појаснио да ће ресорно министарство до заказивања новог термина деложације породице Кузмић, која је у искључивој надлежности Основног суда Бањалука, настојати да обезбиједи најповољнији вид алтернативног смјештаја - стамбену јединицу коју би ова породица могла откупити.

Вулета каже да је ресорно министарство било пристало да другој страни из Хрватске плаћа закупнину за смјештај породице Кузмић у кући у којој се налазе у Чесми на период од једне године док им трајно не буде ријешено стамбено питање.

"Друга страна нас је довела, практично, пред свршен чин три дана прије деложације Кузмића, јер је законском заступнику пренијела да одустаје од ове могућности јер са тим нису сагласни сви чланови те породице", рекао је Вулета.

Он је додао да ресорно министарство нема података да у Републици Српској има још случајева попут породице Кузмић, али да их је раније било и да су рјешавани обезбјеђивањем привременог алтернативног смјештаја до трајног рјешавања њиховог стамбеног питања.

Вулета је навео да постоји мали број судских поступака који се још воде у вези са враћањем имовине у Републици Српској.

Он је изнио податак да је у Републици Српској Хрватима и Бошњацима у 99,5 одсто случајева враћена имовина и станарска права, те омогућено враћање у раније мијесто пребивалишта.

Вулета истиче да се, након усвајања измјена и допуна Закона о извршном поступку у парламенту Републике Српске 2009. године, не може десити да дође до једностраног раскида уговора о замјени некретнина на релацији Република Српска - Хрватска.

"Суд у Хрватској мора прво признати страну судску пресуду, а тражилац извршења из Хрватске мора успоставити пријашње стање у смислу да лице из Републике Српске врати у посјед имовине и поново га укњижи у његову имовину у Хрватској", рекао је Вулета.

Деложација породице Кузмић из бањалучког насеља Чесма, коју је за данас заказао Основни суд у Бањалуци, одгођена је до даљег.

Кузмић је у августу прошле године приликом покушаја деложације пријетио да ће запалити плинску боцу у кући, али је одустао од те намјере и тада је деложација била одгођена.

Он је 1992. године мијењао своју имовину у мјесту Славонски Кобаш код Славонског Брода за имовину Драгомира Будише у бањалучком насељу Чесма.

Будиша је 2003. године затражио поништење уговора о замјени некретнина, што је Основни суд у Бањалуци прихватио.

 

Извор: Срна