latinica  ћирилица
30/03/2017 |  09:32 ⇒ 10:32 | Аутор: РТРС

Ухапшен Варешанин, био члан сурове Ндрангете

Оперативце полицијских агенција у БиХ изненадила је информација да је 24. марта у Милану ухапшен Сувад Оперта (38) из Вареша, због једног од најтежих дјела у италијанском законодавству - мафијашко удруживање.
Италијанска полиција (фото: Twitter @NATSEC09) -
Италијанска полиција (фото: Twitter @NATSEC09)

До сада агенције БиХ нису располагале информацијама о вези бх. криминалаца с италијанском мафијом, а хапшење Оперте  изазваће покретање нових истрага у том правцу.

Група којој је припадао Оперта оптужена је за убиства, пљачке, изнуде, илегално наоружавање, објавио је МУП Италије. Ради се о једној од најјачих фамилија калабријске мафије Ндрангете, познатој по својој суровости. Иначе, ова криминална група се бави и међународним шверцом оружја које потиче из бивше Југославије те се сумња да је Оперта био Ндрангентина веза за прикупљање нелегалног оружја.

Држављанина БиХ карабињери су означили као једног од јачих припадника овог клана. Он је током акције успио да побјегне, па је за њим издата међународна потјерница. Након континуиране потраге, он је лоциран и ухапшен у Милану.

Од извора из МУП ЗД кантона потврђено је да је ријеч о истом Суваду Оперти који је у јуну прошле године привођен у полицијској акцији "Мрежа", а по свему судећи, истражиоци због недостатка информација нису знали кога су ухапсили.

Та акција била је усмјерена на откривање организоване групе која се сумњичи за препродају дроге и недозвољено држање оружја и експлозивних материја. У акцији је ухапшено је 30 особа, од којих је 16 притворено, а Оперти су одређене мјере забране кретања.

Како пише федерална штампа, Оперта је привођен због сумње да се бавио недозвољеном набавком и препродајом дроге, а  интересантно је да се прије и послије акције његово име не појављује у било каквим криминогеним активностима, па о њему немамо пуно података.

Извор: Аваз