latinica  ћирилица
30/03/2017 |  09:03 | Аутор: РТРС

Британија напушта и Европол, а задржава тајне податке!

Након Брегзита, Британија најављује и излазак из Европске полицијске агенције и задржаће тајне информације.
Европол - полиција ЕУ - Фото: илустрација
Европол - полиција ЕУФото: илустрација

Велика Британија вјероватно ће напустити Европску полицијску службу (Европол) након изласка из Европске уније и могла би задржати за себе своје информације, уколико се у будућности не постигне договор о сигурности са Унијом, изјавила је британска министарка унутрашњих послова Амбер Руд.

Рудова је упозорила да би неуспјех у постизању споразума о безбједности ослабио сарадњу у борби против криминала и тероризма.

Иако је рекла да Британија вјероватно неће више бити чланица Европола, министарка је нагласила да је намјера Лондона да се постигну договори који ће осигурати "исте безбједносне користи" које двије стране тренутно имају.

Британија је једна од три највећа корисника података Европола, док европске државе такође имају користи од информација Велике Британије из њеног обавјештајног савеза са САД, Канадом, Аустралијом и Новим Зеландом.

- Ми највише доприносимо Европолу, тако да уколико га напустимо, онда ћемо наше информације, према закону, задржати за себе - рекла је Руд.

Британски безбједносни званичници и шефови полиција раније су упозоравали на опасности изласка Британије из Европола и напуштања споразума о европском налогу за хапшење, којим се од свих влада ЕУ захтијева да ухапсе осумњиченог за којим је потрагу покренула нека од земаља чланица тог блока, подсјећа Ројтерс.

Извор: Танјуг