latinica  ћирилица
30/03/2017 |  08:58 ⇒ 09:18 | Аутор: РТРС

Евакуација хиљада људи на сјевероистоку Аустралије

У Аустралији је почела евакуација хиљада људи који су се нашли у невољи на острвима у тропским сјевероисточним дијеловима земље, док залихе воде понестају два дана након што је снажан циклон "Деби" протутњао тим регионом.
Евакуација хиљада људи на сјевероистоку Аустралије - Фото: ТАНЈУГ
Евакуација хиљада људи на сјевероистоку АустралијеФото: ТАНЈУГ

Десетине хиљада људи су и даље без електричне енергије у држави Квинсленд, гдје су власти издале нова упозорења и позвале на евакуацију уочи обилних падавина које се очекују послије удара јаког циклона, преноси Ројтерс.

"Стиже киша, обилна киша", рекао је аустралијском државном радију представник Службе за ванредне ситуације у Квинсленду Марк Роуч.

Циклон "Деби" погодио је уторак Аустралију угрозивши туристичка одмаралишта, при чему је обарао далеководе, уништио поља шећерне трске и затворио руднике угља у тој аустралијској држави.

Олуја, која је сада ослабила, прошла је кроз средишњи део Квинсленда пре него што је прешла на југоисточне дијелове, носећи налете ветра ка главном граду те државе Бризбејну, а при том је изазвала поплаве и приморала владу да затвори више од 2.000 школа.

Извор: Танјуг, РТС