latinica  ћирилица
29/03/2017 |  17:06 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Да ли је правобранилац БиХ обмануо јавност; Колико је захтјева послато Српској? (ВИДЕО)

Бројни су захтјеви, које је Правобранилаштво БиХ доставило да Српска војну имовину укњижи на Министарство одбране БиХ. Иако бх. правобранилац Млађен Мандић тврди да је прослијеђен само захтјев за имовину у Хан Пијеску, из Републичке геодетске управе то демантују. Струка упозорава, остане ли Српска без војне имовине, остаје и без територије.
Млађен Мандић - Фото: РТРС
Млађен МандићФото: РТРС

У Правобранилаштву БиХ не крију да су упутили захтјеве да се перспективне војне локације у Српској књиже на Министарство одбране БиХ, али тврде да је ријеч искључиво о 12 хиљада квадратних метара на локалитету Велики Жеп у општини Хан Пијесак.

- Искључиво се ради о извршавању судске пресуде која је постала правоснажна још прије 2-3 мјесеца. Република Српсак је у септембру поднјела захтјев за ревизију и то је одбијено. Према томе другостепена пресуда је извршна и правоснажна и апелација и ревизија не одлажу извршење - каже Мандић.

То, међутим, демантују у РУГИП-у. Кажу да је на њихову адресу посљедње двије године стигло више захтјева за књижење војне имовине на БиХ.

- Укупно је стигло једанаест захтјева Правобранилаштва БиХ за књижење перспективне војне имовине и то на подручју Добоја, Приједора, Билеће, Дервенте, Прњавора, Угљевика, Фоче, Бањалуке, Мркоњић Града и Бијељине - наводи Маријана Шарчевић, портпарол РУГИП-а.

На списку перспективних војних локација у Српској је осам касарни, два складишта наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава и складиште погонског горива. Као перспективна војна имовина одређена су два полигона за борбену обуку и стрелиште, чак шест комуникацијских чворишта и један радарски положај. На крају и аеродром Маховљани у Лакташима. Све то пријети да буде укњижено на БиХ, тврди савјетник министра правде Српске Никола Ковачевић.

- Класичан примјер је полигон Мањача. Ако дође до тога, а доћи ће, ако га не будемо бранили, ући ће у власништво БиХ. А Мањача је у саставу општине која је у Републици Српској. Тај полигон више неће бити у саставу Српске, какви ће ту закони важити, да ли БиХ, или Републике Српске.. Све је то једно велико отимање територије - наводи Ковачевић.

Свјесни да је Суд БиХ, одлуком да се имовина у Хан Пијеску укњижи на БиХ, угрозио интересе Српске, надлежне институције реаговале су захтјевом за ревизију пресуде истом Суду и апелацијом Уставном суду БиХ. Апелација је одбачена као преурањена.

Високи представник је у априлу 2010. упозоравао, да је било какво књижење имовине у корист БиХ, правно ништавно, без усвојеног Закона о расподјели државне имовине и закљученог Споразума о расподјели између ентитетских влада и Савјета министара. Седам година касније, у писму предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу, сасвим друга прича.

- Он у тим писмима упућеним Звиздићу сада побија те исте прописе које је донио раније и каже да је та имовина у власништву БиХ да треба да се укњижи на БиХ - каже Ковачевић.

Тренутно су на територији Српске 23 перспективне војне локације. Новим приједлогом документа Преглед одбране БиХ, број тих локација смањен је на 20. Намеће се питање - буду ли те локације насилно укњижене на БиХ, колико ће Српској остати од дејтонских 49 одсто територије БиХ, и није ли то кршење Дејтонског споразума?