latinica  ћирилица
29/03/2017 |  16:14 | Аутор: РТРС

Сбербанка највећа компанија на руском тржишту

Сбербанка преузела је у марту од компаније Росњефт титулу највеће компаније на руском тржишту, а прошле године остварила је рекордну добит од 9,5 милијарди долара и спремна је да се прошири на друге привредне области.
Сбербанка (Фото: bif.rs) -
Сбербанка (Фото: bif.rs)

Упркос западним санкцијама Русији, Сбербанка успјешно послује и прошле године је додатно повећала тржишни удио науштрб конкуренције, саопштено је из Сбербанке Бањалука.

Сбербанка је данас највећа руска компанија по тржишној капитализацији, а држи и трећину банкарских депозита у Русији.

Некадашња штедна банка из времена Совјетског Савеза у већинском је власништву руске Централне банке.

Сбербанка жели да искористи далекосежни утицај и продаје клијентима у свих 11 временских зона у Русији свакодневне услуге, попут оних из сектора образовања и здравствене заштите.

Осим тога, планира да прошири понуду инвестиционих производа, а од средине априла заједно са ВТБ банком продаваће грађанима државне обвезнице.

- Минимални износ за куповину обвезница ће бити 30.000 рубаља, а максимални 15 милиона рубаља по особи - рекао је директор Управе за јавни дуг у руском Министарству финансија Константин Вишковски.

Сбербанка ће таквим активностима продубити утицај на кључним областима привреде у склопу настојања да смањи зависност од прихода од камата.

- Морамо смислити начин да повећамо накнаде и провизије - рекао је за Ројтерс финансијски директор Сбербанке Александер Морозов.

Извор: СРНА