latinica  ћирилица
29/03/2017 |  16:07 ⇒ 16:42 | Аутор: РТРС

Олги Одановић награда "Жанка Стокић"

Првакиња Драме Народног позоришта у Београду Олга Одановић добитница је награде "Жанка Стокић" коју додјељују Народно позориште у Београду, Компанија "Новости" и Град Пожаревац.
Олги Одановић (Фото: Narodno pozorište) -
Олги Одановић (Фото: Narodno pozorište)

Одлуку, на данашњој седници, већином гласова донио је жири којим је предсједавала драмска умјетница Светлана Цеца Бојковић, а чланови су били управник Народног позоришта Дејан Савић, главни уредник и генерални директор "Новости" Ратко Дмитровић, прошлогодишња добитница Јасна Ђуричић и редитељ Славенко Салетовић.

- Изненађена сам и узбуђена, као и увијек када је о признањима ријеч. Било је тако и кад сам добила "Љубинку Бобић". Чини ми се да су ове награде веће од мене, па можда не умијем ни да их примим на прави начин - каже за Олга Одановић, поводом вијести да је постала добитница престижног признања.

- Сви знамо ко је била Жанка Стокић, каква је била глумица, и ако сам бар делић њеног сензибилитета изнијела на сцени, бићу срећна. Тим прије, што сам и сама највећи дио каријере играла у комедијама. Жанка је недостижна, ванвременска, још жива међу колегама и у позоришном свијету. Зато и осјећам мали зазор и велику одговорност пред наградом с њеним именом.

Позната глумица завршила је ФДУ у класи професора Миленка Марчића. У ангажману Позоришта "Бошко Буха" провела је осамнаест година, а од 2006.године стални је члан Народног позоришта. Међу њеним најпознатијим позоришним остварењеима помињу се улоге у представама "Сан летње ноћи", "Чикашке перверзије", "Скуп", "Мизантроп", "Госпођа министарка", "Бела кафа", а однедавно је заблистала и у лику Матрјоне у "Царству мрака" на матичној сцени. Иначе, широкој публици посебно је блиска као Златана у "Село гори,а баба се чешља".

Награда "Жанка Стокић" већ деценију и по додјељује се "личности која је обиљежила позоришни и филмски живот Србије својом стваралачком зрелошћу и богатством глумачког израза",а ове године уручење ће бити 23.априла на Великој сцени Народног позоришта.

Извор: Танјуг