latinica  ћирилица
29/03/2017 |  15:57 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Бањалука: Потписан споразум о успостављању адресних регистара у 15 општина (ВИДЕО)

Представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и 15 јединица локалне самоуправе, потписали су у Бањалуци споразуме о успостављању адресних регистара у тим општинама. Овај регистар је евиденција свих улица и кућних бројева стамбено-пословних објеката у једној локалној заједници, а централни адресни регистар који води Управа садржаваће податке за читаву Републику Српску.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Општине које су данас потписале споразуме требало би да успоставе адресне регистре до краја године.

Захваљујући овој евиденцији у локалним заједницама више неће бити адреса са кућним ознакама б.б., које према законским одредбама и не би требало да постоје.

"Општина Рибник је неразвијена општина и сугурно сама не би могла да финансира пројекат и погодности које пружа", каже Раденко Бањац, начелник општине Рибник.

"Свака локална заједнивца ће добити личну карту, базу података без које ми не можемо данас да живимо. Једноставно је било неопходно да се ово уради", истакао је ово Мирослав Краљевић, начелник општине Власеница.

Регистар ће бити од огромног значаја за лоцирање грађана и њихове имовине и за остваривање њихових права, кажу у управи.

Милош Комљеновић, директор Упаве за геодетске и имовинско-правне послове републике Српске рекао је да ће од овог споразума велике бенефите имати Српска, судови и полиција приликом изборног процеса пописа становништва.

Успостављање адресниx регистара у БиХ, омогућено је захваљајући донаторским средствима Шведске путем ЦИЛАП пројекта.

Његова укупна вриједност је 12 милиона марака.